• zondag 14 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bouterse gaat in beroep tegen veroordeling

| suriname herald | Door: Redactie

Oud-president Desi Bouterse is zoals aangekondigd in beroep gegaan tegen zijn veroordeling tot twintig jaar celstraf in het Decemberstrafproces. Zijn advocaat Irwin Kanhai heeft op 3 september beroep aangetekend, bevestigde hij vandaag tegenover persbureau ANP.

De Krijgsraad legde de 75-jarige Bouterse op 30 augustus opnieuw twintig jaar celstraf op voor zijn betrokkenheid bij de moord op vijftien politieke tegenstanders in 1982 in Fort Zeelandia. 

Dit vonnis is gelijk aan dat van eind 2019. Omdat Bouterse tijdens dat proces nooit aanwezig was, werd hij bij verstek veroordeeld. Daarna tekende hij verzet aan, waardoor de Krijgsraad zijn zaak dit jaar opnieuw in behandeling moest nemen. Hij kreeg daardoor ook de mogelijkheid om in beroep te gaan.

Wanneer de rechter de beroepszaak gaat behandelen is nog niet bekend. Het Hof van Justitie zal daarvoor een datum bepalen. Advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden bijstaat, gaat ervan uit dat het hoger beroep aan het eind van het jaar of begin volgend jaar op de rol komt. “Deze zaak is van groot maatschappelijk belang. Daarom verwacht ik dat het Hof van Justitie deze zaak redelijk snel zal aanpakken”, aldus Essed.

Op een persconferentie, eerder deze maand, zei de oud-legerleider zich geen zorgen te maken om de twintig jaar celstraf die hem te wachten staat. "Er is een vonnis, laten we niet op de zaken vooruitlopen. Het staat er. We wachten af. Ik maak me daar geen zorgen om", zei Bouterse tijdens de persconferentie.

| suriname herald | Door: Redactie