• maandag 02 October 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bolsonaro en Lula dreigen tweede te worden bij verkiezingen in BraziliëDOOR NINIAN CARTER

| dagblad suriname | Door: Redactie

De Braziliaanse presidentsverkiezingen naderen een tweede ronde nadat noch voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva, noch de zittende Jair Bolsonaro meer dan 50% van de stemmen wist te behalen.

De presidentsverkiezingen in Brazilië zijn op weg naar een tweede stemronde nadat noch Luiz Inácio Lula da Silva, noch Jair Bolsonaro meer dan 50% van de stemmen hebben weten te behalen die nodig zijn om te winnen.

Beide kandidaten zullen het resultaat van de eerste ronde waarschijnlijk als een overwinning voor hen beschouwen:

Lula: 48,43% – Kon niet deelnemen aan de verkiezingen van 2018 omdat hij in de gevangenis zat op beschuldiging van

corruptie. Hij diende 580 dagen voordat hij werd vrijgelaten nadat een internationaal protest hem een ​​politieke gevangene noemde.

Bolsonaro (zittende): 43,20% – Nadat hij volgens opiniepeilingen ver achter Lula stond, zal hij blij zijn te hebben bewezen dat ze ongelijk hadden – zoals hij opschepte dat hij zou doen.

De verkiezing wekt brede belangstelling onder milieuactivisten die het zien als een strijd om het Amazone-regenwoud te redden – cruciaal voor de strijd van de wereld tegen klimaatverandering.

Bolsonaro heeft beloofd de natuurlijke hulpbronnen van de Amazone verder te exploiteren als hij een tweede termijn wint, terwijl Lula zegt dat hij maatregelen zal versterken om het te beschermen.

Wetenschappers geloven dat verdere houtkap en verbranding een ecosysteem permanent kan aantasten dat meer koolstof opneemt dan enig ander op aarde.

Kiezers zullen op 30 oktober opnieuw worden gestemd om de winnaar te bepalen, in een verkiezingscampagne die in beslag werd genomen door het ruilen van beledigingen – Lula verwijst naar Bolsonaro een “gek”, terwijl Bolsonaro Lula een “dief” noemt.

| dagblad suriname | Door: Redactie