• donderdag 29 July 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Binda: Bibis heeft gefaald in binnenhalen investeerders

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Assembleelid Sham Binda vrijdag in De Nationale Assemblee.

Assembleelid Sham Binda (VHP) vindt dat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) gefaald heeft om investeerders binnen te brengen. Dat is volgens de volksvertegenwoordiger logisch, omdat er onvoldoende deskundigheid is op het ministerie. Er waren volgens de regering 150 investeerders die zaken willen doen in Suriname. Binda zei bij de begrotingsbehandeling en het Herstelplan dat bijkans een jaar voorbij is, maar er zijn nog geen resultaten te merken.

De volksvertegenwoordiger wil van de regering weten wat de ratio is om zo in te knippen in de oorspronkelijke begroting 2021. De begroting appelleert volgens hem niet aan de wenselijkheden in het Herstelplan. Diverse productieministeries, waaronder Economische Zaken, Ondernemerschap en Technische Innovatie, zijn ondergewaardeerd. Verschillende posten van dit ministerie zijn zwaar teruggebracht tot bedragen waarmee de productie niet gestimuleerd zal worden. Ministeries die consumptief zijn, krijgen juist meer middelen.

Binda meent dat na de 'grootste bankroof in Suriname' het vertrouwen in het bankwezen niet is teruggekeerd. Ondernemers moeten met cashgeld interventiedollars kopen. Dit werkt witwassen in de hand volgens het Assembleelid. Door gebrek aan vertrouwen in het bankwezen, is er een casheconomie ontstaan. De volksvertegenwoordiger vindt het geen goede zaak dat retentiedollars worden gebruikt voor importen, terwijl hiermee juist de productie zou moeten worden gestimuleerd.

De Vliegende Brigade heeft volgens Binda een noodlanding gemaakt, omdat het niet mogelijk is de prijzen in alle bedrijven te controleren. Intussen stijgen de prijzen, terwijl er ook sprake is van hoge inflatie. Het geduld van het volk raakt op en dat is volgens de politicus begrijpelijk. Er moet niet gewacht worden op het Internationaal Monetair Fonds, want de uitwerking ervan zal pas na een jaar te merken zijn, meent Binda. Hij wil ook meer transparantie. Net als diverse Assembleeleden wil het coalitielid ook weten wat het Franse bedrijf Lazard het land kost. Wie zijn de brokers die Lazard hebben binnengebracht. Binda vindt dat er alles aan gedaan moet worden om de productie te stimuleren. Voorkomen moet worden dat kleine en middelgrote bedrijven over de kop gaan door onder andere de Covid-pandemie en de lockdowns.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie