• dinsdag 31 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bijna complete T. rex-schedel wordt geveildDOOR JORDI BOU

| dagblad suriname | Door: Redactie

9 december 2022 – “Maximus”, een van de best bewaarde Tyrannosaurus rex-schedels ooit gevonden en voor ongeveer 75% voltooid, zal naar verwachting $ 15-20 miljoen opbrengen op een veiling in New York.

De schedel, die 1,4 meter lang is en meer dan 70 kilogram weegt, werd opgegraven in South Dakota in de beroemde Hell Creek Formation, een fossielrijke afzetting waarvan bekend is dat deze een schat aan unieke exemplaren bevat uit het late Krijt (145 miljoen tot 66 miljoen jaar geleden). Maximus wordt geschat op ongeveer 67 miljoen jaar oud.

Maximus is niet de eerste Hell Creek T. rex die op de

veiling komt. Sue en Stan, twee andere goed bewaarde skeletten, brachten respectievelijk $ 8,36 miljoen op in 1997 en een recordbedrag van $ 31,8 miljoen in 2020.

De toegenomen belangstelling van veilinghuizen voor dinosaurusbotten heeft echter geleid tot kritiek van de wetenschappelijke gemeenschap. Sommige deskundigen hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat dergelijke belangrijke items niet mogen worden geveild aan particuliere verzamelaars, waar ze mogelijk niet beschikbaar zijn voor het publiek of voor wetenschappers.

Sue is nu een permanent onderdeel van het Field Museum of Natural History in Chicago, Illinois. Stan verkocht aan een mysterieuze koper die later bleek te zijn het Natural History Museum Abu Dhabi, waar het in 2025 te zien zal zijn.

| dagblad suriname | Door: Redactie