• donderdag 22 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BEVOLKINGSDICHTHEID SURINAME: 4 PERSONEN PER VIERKANTE KILOMETER

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Suriname behoort nog steeds tot een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Volgens WorldAtlas is Suriname in de top tien, en wel op de 6de plek.

Met een bevolking van bijna 580.000 inwoners en een landoppervlakte van ruim 164.000 km2 is er, theoretisch gezien, voldoende grond om bijna 4 personen per vierkante kilometer te huisvesten.

Deze verhouding staat in schril contrast met de realiteit.

Tienduizenden personen kijken hunkerend uit naar een lapje domeingrond om een woning of om een zaak op te zetten. De beschikbaarheid aan bouwrijpe kavels is zeer gering, omdat uitgestrekte terreinen zijn uitgegeven aan individuen die er veelal niets mee doen.

In de dichtbevolkte districten Paramaribo, Wanica en Commewijne staan er tal van overwoekerde percelen en gronden die reeds zijn uitgegeven, maar niet ontwikkeld worden door de mensen die daarvoor in aanmerking zijn gekomen. Dit terwijl de woningnood in Suriname heel hoog is.

Door de regering zijn er maatregelen aangekondigd om onbenutte domeingronden terug te halen en ter beschikking te stellen aan behoeftigen, maar hoe dat precies zal gebeuren en wanneer is nog onbekend.

Binnen de Caricom zijn Guyana en Suriname de meest dunbevolkte landen, tevens in de top 10 van de wereld. Binnen dit regionaal blok is Barbados het dichtstbevolkt. Het eiland in de Caribische Zee is zelfs het meest dichtbevolkte land op het westelijk halfrond. Barbados is kleiner dan het district Wanica, maar telt met 287.000 inwoners. Dit betekent dat de densiteit 667 personen per vierkante kilometer is. Dit is de 9e hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld.

UNITEDNEWS

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie