• vrijdag 22 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Besmettingscijfers baren Volksgezondheid zorgen; zorg stevent af op ramp

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie

Voorlezen

"Laat u zich vaccineren en bevrijdt u ons van deze misère. We stevenen af op een ramp. Zulke hoge besmettingscijfers hebben we nooit gehad," zei de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, vandaag op een persconferentie. Hij stelt dat er sneltesten ingezet zullen worden, omdat het resultaat van PCR-testen langer op zich laat wachten. Dit zal Volksgezondheid doen, omdat de besmettingen toenemen. Vandaar dat de communicatie met de samenleving op regelmatige basis zal plaatsvinden.

"Ons doel is om zoveel mogelijk levens te redden." Daarnaast stelt de directeur dat de werkers in de zorgsector moe zijn. Dit komt, omdat er veel meer opnames zijn. Het merendeel van deze opnames betreft personen, die niet gevaccineerd zijn. Hij roept op tot meer vaccinatie voor bescherming en om de kans tot opname te verkleinen.

Gajadhar Sukul zegt dat de capaciteit kan worden beïnvloed door zich te beschermen. “Wie besmet is geraakt en nog niet gevaccineerd is, kan zich na vier weken, maar vóór zes maanden laten vaccineren met een prik. Doordat het lichaam bij de besmetting antistoffen aanmaakt, krijgt zo iemand maar een prik toegediend voor volledige bescherming.”

Ook de directeur van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW), Jason van Genderen, waar er een COVID-patiënten worden opgevangen stelt dat het personeel uitgeput is. Verder zei hij dat er een tekort is personeel en medicijnen. Ook zijn door de druk op het ziekenhuispersoneel specialisten niet met vakantie of verlof geweest. "We zitten midden in een vierde golf,” stelt Van Genderen.

In het RZW zijn in augustus dit jaar 222 patiënten opgenomen. Hiervan waren 122 niet gevaccineerd en acht volledig ingeënt. Van 93 patiënten was de status niet bekend, omdat zij weigerden de informatie te delen. In september zijn 134 patiënten opgenomen, waarvan 117 niet waren gevaccineerd en elf beide prikjes hebben gehad. Van het overige deel is de vaccinatiestatus onbekend.

Op dit moment liggen vijftig personen in het RZW. Dit is wat dit ziekenhuis kan opvangen, vanwege het personeelstekort.

Naomi Hoever

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie