• donderdag 01 December 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Beschouwing — Top wereldsport bereiken door hernieuwde aanpak

| de ware tijd | Door: Redactie

Het Wereldvoetbaltoernooi 2022 gaat zondag van start in Qatar. Naar verwachting een grootse opening met pracht en praal. Suriname en andere “kleine” landen in ontwikkeling  zouden erbij willen zijn, echter leert de wetmatigheid dat als de kaarten zijn geschud slechts de crème de la crème, de bevoorrechten,  de podiumplaatsen zullen bezetten.

Tekst Stan Herewood

En de ontwikkelingslanden dan, die zullen niet meer dan hun beste beentje voortzetten om het onderste uit de kan te halen. Het lijkt alsof de wereld zo in elkaar zit. Traditionele landen doen historisch altijd een gooi naar de titel. De wereldverhoudingen liggen trouwens niet anders.

Arme

landen zijn voortdurend aan de borst van de rijke ontwikkelde landen en hollen toch achter de feiten aan omdat het er veel van heeft dat de arme landen armer worden en de rijke landen rijker. Personen die daarom er van dromen dat landen in ontwikkeling opeens de wereldtop zullen bereiken en met de hoofdprijs vandoor gaan, leven in de hoop maar sterven in de verwachting. Dat houdt niet in dat Suriname volkomen kansloos is ooit op een eindtoernooi te acteren.

“Echter schijnt het maar niet te lukken een grondige evaluatie te maken waar de schoen precies wringt. Feit is dat Suriname niet met gekruiste armen moet zitten en profiteren van de Fifa-middelen”

Leerproces

Initiatieven in Suriname en Nederland onder de diaspora zijn jaren geleden ingezet om de droom te verwezenlijken. Telkens kwam naar voren dat het schort aan een goede voorbereiding om dat doel te bereiken.

De gedachte dat Haïti, Jamaica en Trinidad van de Concacafregio waartoe Suriname ook behoort  zijn doorgedrongen tot het eindtoernooi is misschien een beetje kort door de bocht, maar het is zinnig over de schouders te kijken van die landen voor het verkrijgen van een beeld hoe zij plaatsing voor het eindtoernooi voor elkaar hebben gekregen. We zijn niet dom om te leren, maar moeten de dromen om ontwikkeling te brengen daadwerkelijk in werkelijkheid omzetten. 

Out of The box

De Concacaf en Fifa komen ruim over de brug met financiële middelen. om Suriname en andere landen een push in de rug te geven. Echter schijnt het maar niet te lukken een grondige evaluatie te maken waar de schoen precies wringt. Feit is dat Suriname niet met gekruiste armen moet zitten en profiteren van de Fifa-middelen.

Eigen inspanning voor het enthousiasmeren van het bedrijfsleven voor grotere sponsoring moet het bewijs leveren dat out of the box wordt gedacht. Daarnaast zijn er fundamentele vraagstukken die vragen om oplossingen en begeleiding, zoals een stevige en geoliede organisatie bij de basis van de bond en het stellen van eisen aan al degenen die leiding wensen te geven aan de bond en lidverenigingen.  Een profielschets wordt dat genoemd.

Groei en ontwikkeling

Alleen op die manier wordt groei en ontwikkeling tot stand gebracht en een basis gelegd voor de sprong naar het eind WK- toernooi. Door de teleurstelling dat de uitkomst van congressen in een lade wordt gestopt ontbreekt het bij enthousiastelingen een dergelijk voorstel van stal te halen.

Na zoveel voorbijgaande jaren en recente ontwikkelingen lijkt het wel verstandig de nieuwe berg aan informatie op een congres in beschouwing te nemen.  Aangenomen resoluties op voorgaande congressen waarin waardevolle uitgangspunten en handvaten voor een gereorganiseerde bond wenselijk wordt geacht,  moeten in een actuele vorm worden gegoten.

Muziek?

Voor degenen die vasthouden aan de indicatie van de sterkte van de landen, zoals vermeld op de wereldranglijst en de Concacaf ranking Index per 1 november 2022, geeft het voer om de plaats van Suriname te beoordelen. Op de actuele Fifa ranglijst staat Suriname op de 139ste plaats van de 211 landen en de Concacaf lijst noteert natio op de 16e plaats van de 41 landen.  

Onder Suriname staan de normaal zwakkere tegenstanders voor ons land. Het klimmen naar de Concacaftop verloopt moeizaam maar bij een vernieuwde aanpak kan er muziek in zitten. De ranglijst wordt onder meer samengesteld op basis van recente prestaties en behaalde punten.

| de ware tijd | Door: Redactie