• zondag 27 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BESCHOUWING — ‘Money Hond’ Bordo is het blaffen vergaan

| de ware tijd | Door: Redactie

Dat Joël Martinus, beter bekend als ‘Bordo’ en ‘Money Hond’, als een laffe hond en met zijn staart tussen de benen is gevlucht omdat justitie hem wil horen in verband met onder meer moord, drugsvluchten en witwassen, verbaast niemand in Suriname. Het stond al lange tijd vast dat hij ooit tegen de lamp zou lopen en het blaffen hem zou vergaan.

Tekst: Armand SnijdersBeeld: dWT Archief

Moord, medeplichtigheid tot moord, doodslag, deelneming aan een criminele organisatie, bedreiging met misdrijf, overtreding Wet verdovende middelen en overtreding Wet money laundring: het zijn bepaald geen lichte vergrijpen waar de 40-jarige Abop-topper Martinus van verdacht wordt.

Hij wordt door de justitiële autoriteiten beschouwd als een levensgevaarlijke crimineel, die een gevaar vormt voor de samenleving, zo blijkt uit een interne opsporing die is aangevraagd door de Cold Case Unit van het korps.

In zijn woning te Hanna’s Lust hebben politie-eenheden vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag een inval gepleegd, waarbij hij echter niet werd aangetroffen. Ook werden naar verluidt diverse invallen gepleegd in zijn geboortedorp Moengo, waar hij eigenaar is van voetbalclub SV Notch.

Met goud behangen

Met zijn dubieuze verleden en zijn opzichtige, ordinaire gedrag heeft ‘Bordo’ jarenlang te koop gelopen met zijn uit criminele activiteiten vergaarde rijkdom

Met zijn dubieuze verleden en zijn opzichtige, ordinaire gedrag heeft ‘Bordo’ jarenlang te koop gelopen met zijn uit criminele activiteiten vergaarde rijkdom. In 2019 in Frankrijk bij verstek veroordeeld wegens het organiseren van drugstransporten en het ronselen van drugskoeriers, waarvoor hij ook in hoger beroep, acht jaar celstraf voor aan zijn broek kreeg. Desondanks zong hij sindsdien geen toontje lager in eigen land. Sterker nog: hij kon zich, kitcherig behangen met goud, gedragen als de onderkoning van Marowijne, achter uiteraard ‘koning’ Ronnie Brunswijk, die tevens Abop-voorzitter en vicepresident van Suriname is.

In navolging van diezelfde Brunswijk, zijn ‘leermeester’ op veler gebied, gedroeg ‘Bordo’ zich ook vaak als een onbeschofte maffiabaas op en rond de Surinaamse voetbalvelden. In juni 2018 legde de SVB hem een stadionverbod op van vijf jaar en een boete van SRD 5.000 omdat hij na een wedstrijd van Notch tegen Leo Victor verbaal en fysiek geweld had gebruikt tegen een scheidsrechter. Drie jaar eerder had hij door het tuchtcollege ook al eens een schorsing van twee weken opgelegd gekregen vanwege zijn grove taalgebruik tegen een scheidsrechter.

Met goud belegd wapen

In januari 2019 raakte hij in opspraak toen er aangifte tegen hem werd gedaan vanwege een video op Facebook waarin hij op iemand zou hebben geschoten. Daar is hij nimmer voor vervolgd. Twee jaar later werd een justitieel onderzoek aangekondigd nadat hij via social media meermalen met een met goud belegd wapen had gezwaaid. Ook van dat onderzoek werd nooit meer wat gehoord.

Hij hing de grote jongen uit die met geld smeet. Vooral via sociale media liet hij regelmatig van zich horen, vaak pronkend met dikke bundels geld en waarin hij zich ongestraft allesbehalve vleiend en zelfs beledigend uitliet over iedereen en van alles. Ook president Chandrikapersad Santokhi en de first lady moesten het ontgelden. Met diezelfde Santokhi pronkte hij na diens inauguratie nog opzichtig op foto’s, waarbij hij was uitgedost als koning, uiteraard voorzien van de nodige blingbling. En met een gouden kroontje.

Directeur NIS

Ondanks zijn zeer twijfelachtige reputatie werd ‘Bordo’ in januari 2021 met de nodige tamtam aangesteld als directeur van het zeer noodlijdende Nationaal Indoor Stadion (NIS). Een maand eerder was hij door Brunswijk ook al stilletjes benoemd tot beleidsadviseur op het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport. Santokhi stemde met beide functies voor ‘Bordo’ in, ondanks zijn gebrekkige opleiding en een totaal gebrek aan ervaring. Immers, niets gebeurt zonder zijn toestemming.

Terwijl de president en vice-president ‘Bordo’ pamperden en zijn vaak idiote uitbarstingen negeerden, vroeg een groot deel van de samenleving zich af waarom er geen strafrechterlijk onderzoek naar zijn handel en wandel werd gedaan. Want vrijwel iedereen begreep dat hij niet op een eerlijke manier aan zijn buitensporige rijkdom was gekomen.

Maar hij werd lange tijd ongemoeid gelaten. Tot vorige week dus omdat er een doorbraak zou zijn in een ‘cold case’-zaak uit 2020, waarbij een begraven drugsvliegtuigje was gevonden en een man zou zijn vermoord. Dat ‘Bordo’ kennelijk is getipt en kon hij vluchten voordat hij kon worden aangehouden, wekt bij maar weinig mensen echte verbazing. Justitie heeft een bedenkelijke reputatie als het gaat om het laten wegglippen van prominente verdachten. De oud-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, kreeg destijds ook ruimschoots de gelegenheid de benen te nemen en zet zijn leventje sindsdien ergens in het buitenland voort. Hij is intussen in ons land veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Mati Piet Wortel

En recentelijk kon ex-directeur Paul de Haan van de SLM ondanks een uitreisverbod kinderlijk eenvoudig de grens met Frans-Guyana oversteken, terwijl onderzoekers op het punt stonden hem te horen in verband met mogelijke misstanden bij het bedrijf. Van wat langer geleden is ondernemer/drugshandelaar Radj Oedit, die lang uit handen van justitie wist te blijven doordat hij naar Nederland kon reizen ‘voor medische behandeling’. Pas enkele maanden geleden werd hij door Nederland uitgeleverd aan Suriname, waar hij nu een jarenlange gevangenisstraf uitzit.

Drugscrimineel Piet Wortel, een mati van zowel ‘Bordo’ als Brunswijk, woonde jarenlang ongestoord in Suriname terwijl hij werd gezocht door de Nederlandse justitie. Hij was een belangrijke sponsor van voetbalclub SV Notch, waar ‘Bordo’ dus eigenaar van is. Wortel werd al jaren net als ‘Bordo’ in verband gebracht met drugsvliegtuigen, maar de Surinaamse justitie greep niet in.

Pas enkele maanden geleden, toen hij op het vliegtuig naar Aruba stapte, werd Wortel door de autoriteiten aldaar ingerekend en naar Nederland overgebracht. Enige tijd later werd hem daar onder meer een dubbele moord en grootschalige cocaïnesmokkel vanuit Suriname ten laste gelegd. Mogelijk dat de verhoren van Wortel in Nederland voor de Surinaamse justitie belangrijke informatie over ‘Bordo’ hebben opgeleverd, die tot zijn opsporing heeft geleid.

Santokhi in het nauw

Santokhi had er beter aan gedaan om de inlichtengendiensten eerst zijn doopceel te laten lichten. Maar ook zonder dat, was al bekend dat ‘Bordo’ geen zuivere koffie was

De affaire rond ‘Bordo’ drijft Santokhi verder in het nauw. Hij poseerde na zijn inauguratie pontificaal voor fotografen met een als koning uitgedoste ondervoorzitter van de Abop en kreeg later zelfs een waardevolle medaille van 100 gram goud van ‘Bordo’, wat in strijd is met het voeren van goed bestuur. Mogelijk dat hij daardoor toestond dat op voordracht van Brunswijk zijn partijgenoot werd benoemd tot directeur van het noodlijdende NIS, terwijl hij daar helemaal niet de papieren voor had, laat staan de ervaring. Santokhi had er beter aan gedaan om de inlichtengendiensten eerst zijn doopceel te laten lichten. Maar ook zonder dat, was al bekend dat ‘Bordo’ geen zuivere koffie was.

Voor de president is het extra pijnlijk omdat een maand geleden ook de Haïtiaanse ondernemer Saya werd aangehouden en nog steeds vast zit. Saya wordt beschouwd als ‘grootsponsor’ van de VHP. Hoewel hij niet voor drugsgerelateerde delicten is aangehouden maar wegens fraude met douanepapieren voor een peperdure Aston Martin, is iedereen ervan overtuigd dat hij ook met zijn neus in de drugshandel zit. In het verleden is hij daar ook in Frankrijk voor veroordeeld. De president verscheen zelfs kort voor zijn aanhouding op het podium bij een door Saya georganiseerde streetparty.

Beide kwesties maken de beweringen van het staatshoofd, dat hij voorstander is van ‘transparantie’ en ‘goed bestuur’, eens te meer totaal ongeloofwaardig. Maar zoals zo vaak doen de regeerders er nu het zwijgen toe na de bekendmaking over ‘Bordo’. Ook de volgzame parlementariërs, van wie velen banden hebben met de gevallen Abop-topper, hebben nog niets van zich laten horen. Zoals dat met alle recente drugsschandalen die zich in Suriname afspelen het geval is, waaronder de Braziliaanse onthulling van enkele maanden geleden dat vijf Surinaamse politici ervan worden verdacht banden te onderhouden met leden van de cocaïnemaffia.

Het gruwelijke sprookje van ‘Bordo’ is dus voorlopig uit. Hij droomde zelfs van een politieke carrière en wilde zich in 2025 verkiesbaar stellen voor een zetel in De Nationale Assemblee. Die droom zal, waarschijnlijk tot opluchting van velen, nooit waargemaakt kunnen worden. Want voorlopig is hij druk doende om uit de handen van justitie te blijven. Maar ‘Bordo’ kennende houdt hij het niet lang vol om in de vergetelheid onder te duiken en loopt hij vandaag of morgen tegen de lamp. En dan is het gedaan met zijn vrijheid. Het blaffen zal hem dus vergaan. Maar in zijn val zou hij wel eens de nodige andere kopstukken kunnen mee slepen.

| de ware tijd | Door: Redactie