• donderdag 18 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

In België veroordeelde Surinaamse broers gaan in hoger beroep

| de ware tijd | Door: Redactie

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Drie Surinaamse mannen, de broers Arthur N. (59), Iwan N. (56), en Rinaldo N. (47), gaan in hoger beroep tegen hun veroordeling in België voor mensensmokkel. De drie broers uit Brasschaat zijn veroordeeld tot respectievelijk acht, zes en vier jaar cel voor het organiseren van mensensmokkel via hun reisbureau Exann Travel Agency in Merksem, .

Ze werden ook veroordeeld tot het betalen van fikse boetes. Drie medeverdachten kregen gevangenisstraffen van 4 jaar opgelegd en één persoon werd vrijgesproken. De rechter heeft op 28 juni uitspraak gedaan in deze zaak. Effectief moet in België een derde van de straf die in het vonnis is opgenomen uitgezeten worden. De veroordeelden zaten ruim 17 maanden in voorarrest.

De mannen hebben aangegeven dat zij onschuldig zijn; zij zeggen dat zij slachtoffers zijn van een vergeldingscampagne van een rancuneuze verhuurder in samenwerking met politieagenten. Arthur N., die gezien wordt als leider van de groep, beticht het Openbaar Ministerie zelfs van “vals spel”. Er zou vanaf hun aanhouding geen aandacht zijn gegeven aan de verdediging van de verdachten; hun verweer werd na ruim een jaar aangehoord tijdens de behandeling van de zaak in de rechtbank. “Die zaak heeft zeker dertien maanden stilgelegen zonder dat men ons verweer heeft meegenomen,” zegt Arthur N.

De veroordeelden hebben minstens 56 slachtoffers gemaakt, meent het Openbaar Ministerie.

De veroordeelden hebben minstens 56 slachtoffers gemaakt, meent het Openbaar Ministerie. De aanklager legde uit dat het reisbureau, geleid door Arthur N., pakketten aanbood om mensen vanuit Suriname naar België te helpen. Het reisbureau hielp, aldus het OM, met asielaanvragen, valse arbeidsovereenkomsten en loonfiches, of er werd een gezinshereniging geënsceneerd. Dit wordt met klem bestreden door de veroordeelden.

‘Nachtmerrie’

Zij geven aan dat zij, investeerders en teamleden van Exann Travel Agency terecht zijn gekomen in “een nachtmerrie”. De onderneming wilde haar investeringsplannen uitvoeren middels het opkopen en beheren van appartementencomplexen en het opstarten van een luchtvaartmaatschappij om eigen pakketvluchten te kunnen uitvoeren.

Een appartementencomplex dat in Merksem dat beheerd werd door de onderneming werd gebruikt om kortverblijvers uit Suriname onder te brengen, met het doel hun werk- en verblijfsdocumenten bij de Belgische staat te kunnen registreren. “Het lag in de bedoeling dit appartementencomplex te koppelen aan de pakketvluchten van de luchtvaartmaatschappij”, stelt het reisbureau.

“De eigenaresse van het pand heeft na twee jaar samenwerking het pand ten verkoop aangeboden aan de directeur van de Belgische onderneming Exann”, aldus de verklaring. “Het bod werd afgeslagen vanwege een te hoge vraagprijs die ver boven de getaxeerde waarde en vrije verkoopwaarde lag. Het tegenbod van het complex liep uit op een conflict en ging over naar bedreiging van de eigenaresse met een valse aangifte bij de politie van mensenhandel en mensensmokkel in haar pand.”

Inval

Twee dagen nadat de eigenaresse van het pand een ander bod had gedaan dat ook door Exann was afgewezen, pleegde de Belgische politie een inval in het gebouw en de woningen van acht Exann-teamleden op zoek naar slachtoffers van mensenhandel en mensensmokkel. “Voor eenieder een onbegrijpelijke inval, omdat er onder de groep Surinamers geen enkele vorm van mensenhandel en smokkel in de panden werd aangetroffen. De verkoper heeft de valse aangifte opgezet met een vriendenkring binnen het politieapparaat”, wordt gesteld.

“De onderneming Exann Travel, haar teamleden en de investeerders zijn met hun plannen slachtoffer geworden van afgunst, afpersing en chantage van de eigenaresse die uit geldzucht heeft gehandeld,” zegt de reisorganisatie. De komende periode wil de onderneming hard werken aan eerherstel en realisering van de gestelde doelen die “door machtsmisbruik van sommigen in België” zijn gedwarsboomd.

Arthur N., Iwan N., Rinaldo N., Ria M., Yvonne V., Alma V., en Chermaine D. zijn zeer teleurgesteld in het vonnis maar verklaren zich niet te zullen laten tegenhouden bij het voortzetten van hun investeringen in Suriname, België en Nederland.

Lees het volledige verhaal in onze editie van zaterdag.

| de ware tijd | Door: Redactie