• donderdag 27 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

België schrapt geslacht van identiteitskaart in kader van inclusiviteit

| suriname herald | Door: Redactie

De vermelding van het geslacht gaat van de Belgische identiteitskaarten verdwijnen. Daarna moet de registratie van een non-binair geslacht mogelijk worden. Vlaamse politici hebben al een wetsontwerp klaar. "Zodra de laatste technische aspecten zijn afgehandeld, willen we dit snel doorvoeren”, citeert De Standaard een woordvoerder van de Belgische staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Sarah Schlitz.

In 2019 vernietigde het Grondwettelijk Hof deels de transgenderwet van een jaar eerder, omdat die niet toeliet dat non-binaire personen - mensen die zich noch helemaal als man noch helemaal als vrouw identificeren - zich als dusdanig konden registreren. De federale regering nam zich bij haar aantreden voor die ongrondwettigheid te verhelpen, maar tot nu was onduidelijk hoe precies.

Technische aspecten
Een optie was om het geslacht weer te geven als ‘x’ op de identiteitskaart. Maar uiteindelijk kiest de regering ervoor de weergave van het geslacht op de identiteitskaart volledig te schrappen, blijkt uit de beleidsnota’s voor 2022 die de regering bij de Kamer heeft ingediend. Minister van Justitie ­Vincent Van Quickenborne, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz hebben daarover samen een wetsontwerp klaar.

Momenteel bekijkt het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken nog enkele technische aspecten, zoals de vraag in welke mate het schrappen van het geslacht reizen zou kunnen bemoeilijken en hoe de uitrol van de nieuwe kaarten moet plaatsvinden.

Nederlandse kaarten
In Nederland vermelden identiteitskaarten vanaf 2024 of 2025 niet langer of de drager man of vrouw is. Het kabinet wil zo mensen tegemoetkomen die zich bijvoorbeeld niet ondubbelzinnig man of vrouw voelen. De geslachtsaanduiding wordt pas tegen die tijd geschrapt, omdat de vervaardiging van identiteitskaarten dan sowieso zou worden herzien. De kosten en gevolgen van de verandering zijn mede daardoor ‘beperkt’.

Belangenorganisaties COC Nederland (voor lhbti+-mensen), NNID (seksediversiteit) en TNN (transgender personen) hebben hier lang voor gepleit. Paspoorten houden voorlopig wel een geslachtsaanduiding. Het kabinet wil afwachten of andere landen van de sekseregistratie af willen.

Duitsland heeft al langer een identiteitskaart zonder de aanduiding ‘man’ of ‘vrouw’.

Algemeen Dagblad

| suriname herald | Door: Redactie