• maandag 16 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

België: Politie vuurt waterkanon en traangas bij Covid-protest

| starnieuws | Door: Redactie

Demonstranten zwaaien met borden, terwijl ze protesteren tegen Covid-19-maatregelen in Brussel. (Foto: AP)

De politie heeft waterkanonnen en traangas afgevuurd om demonstranten in de buurt van het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel uiteen te drijven, nadat een protest waarbij ongeveer 50.000 mensen zich verzetten tegen de Covid-19-beperkingen, gewelddadig werd. Hoewel België vrijdag een lichte versoepeling van de coronavirusbeperkingen aankondigde, zei de regering, ondanks recordbesmettingen, ook dat mensen na vijf maanden boostershots moeten hebben om de Covid-19-passen te behouden, waarmee ze toegang hebben tot bars of bioscopen.

De passen, die verplicht zijn voor iedereen die een restaurant, museum en vele andere openbare plaatsen wil betreden, hebben bij sommige Belgen hevige tegenstand gewekt. In scènes die doen denken aan soortgelijke botsingen afgelopen november, toen ongeveer 35.000 demonstranten deelnamen aan protestacties die vreedzaam begonnen maar later gewelddadig werden, stonden sommige straten in de Belgische hoofdstad zondag al snel vol met traangas.

Sommige demonstranten staken vuurwerk af toen de politie met kracht oprukte naar een nabijgelegen park waar grote groepen demonstranten zich hadden verzameld. Officieren met kogelvrije vesten, helmen en oproerschilden omsingelden het waterkanon.

De politie zei dat meer dan 60 mensen werden gearresteerd. Drie agenten en 12 demonstranten werden naar het ziekenhuis gebracht.

Covid 'chantage'
Een demonstrant, die op een podium stond, zei tegen de anderen dat ze hun hand moesten opsteken om aan te geven dat ze niet zouden opgeven.  

"Ik ben boos over de chantage die de overheid doet, vooral voor de jongeren maar voor iedereen, maar vooral voor de jongeren. Ze chanteren echt dat iedereen voor het vaccin moet gaan", zegt Caroline van Landuyt, die was ingeënt tegen Covid-19.

België bevindt zich midden in een vijfde golf van Covid-19-infecties, waarvan de piek pas over een paar weken wordt verwacht. Zo'n 89 procent van de volwassenen in België is volledig ingeënt en 67 procent heeft nu ook een boostervaccinatie gekregen.

"Ik was heel boos dat mijn kinderen wel het vaccin moesten hebben. Ze willen reizen, ze willen sportwedstrijden doen en ze kunnen niet zonder een vaccin, maar ze wilden niet, het is gewoon chantage", voegde ze eraan toe.

Nieuwszender RTL meldde dat gemaskerde demonstranten een glazen ingang van het kantoor van het bureau voor buitenlands beleid van de Europese Unie hadden vernield.

Europa's Omicron-golf
Het protest komt op het moment dat een golf van infecties, aangewakkerd door de zeer besmettelijke Omicron-variant van het coronavirus, ervoor zorgt dat infecties in heel Europa recordhoogtes bereiken. Organisatoren, waaronder de World Wide Demonstration for Freedom en Europeans United for Freedom, hadden mensen opgeroepen om uit andere EU-landen te komen.

In de menigte waren vlaggen van Polen, Nederland, Frankrijk en Roemenië te zien.

"Wat er sinds 2020 is gebeurd, heeft mensen in staat gesteld bewust te worden voor corruptie", zei Francesca Fanara, die was gereisd vanuit Lille in Noord-Frankrijk. "Ik ben gekomen om samen te marcheren."

"Het is een gezondheidsdictatuur", zei Adolfo Barbosa uit Portugal. “Het verwarmt het hart om deze mensen hier te zien.”

Het gezondheidsagentschap van de EU zei vrijdag dat Omicron nu de dominante variant is geworden die in het blok en enkele buurlanden circuleert.

| starnieuws | Door: Redactie