• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Belastingvrije grens per 1 januari naar SRD 4.000

| starnieuws | Door: Redactie

De belastingvrije grens wordt per 1 januari verhoogd naar SRD 4.000. De heffingskorting van SRD 750 per maand komt te vervallen. De wet Inkomstenbelasting en Loonbelasting is woensdag met algemene 44 stemmen gewijzigd. Alle fracties hebben meegewerkt aan de wetswijziging. Vrijstelling van de vakantietoelage, bonus en gratificatie is tot een bedrag van SRD 6.516. Commissievoorzitter Asis Gajadien (VHP) hield De Nationale Assemblee voor dat door de verhogen van de belastingvrije som de Staat bijkans SRD 390 miljoen minder belasting zal ontvangen.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar zei dat ongeveer 70 tot 80% van de ambtenaren weinig zal merken van het optrekken van de belastingvrije som. De samenleving is al enorm uitgeknepen door de devaluaties en diverse verhogingen. Zij die tot schaal 8a (begin periodieken) vallen, zullen niet op vooruit gaan. Het gaat om 35.000 tot 40.000 ambtenaren die in feite met een dode mus blij gemaakt worden. Tussen 10.000 tot 15.000 ambtenaren zullen wel de voordelen merken.

Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning deelde mee dat de wijziging van de belastingwetten overeengekomen zijn in het tripartiet akkoord met de vakbeweging, het bedrijfsleven en de overheid op 24 november. De belastingvrije grens zal definitief worden vastgesteld per 1 juli 2022. Door de verhoging van de belastingvrije grens zal de loonbelasting voor werknemers en natuurlijke personen in bepaalde mate worden verminderd. De breedte van de tariefschijven zal op een later tijdstip bij de invoering van de btw worden beoordeeld en daar waar nodig worden aangepast, gaf de minister te kennen.

De te verhogen belastingvrije grens is de eerste maatregel die getroffen wordt in de beoogde integrale herziening van de loonbelasting en de per 1 juli vast te stellen belastingschijven. Deze herziening zal volgens Achaibersing werknemers van de private en particuliere sector ten goede komen. Vanaf een bruto loon van SRD 4.100 loontrekkers netto SRD 179,34 meer aan loon per maand zullen ontvangen oplopend tot SRD 686,21 vanaf een brutoloon van 6.616 per maand of hoger.

Foto: Alle fracties in De Nationale Assemblee hebben hun zegen gegeven aan de wijziging van twee belastingwetten. (Beeld: DNA)

| starnieuws | Door: Redactie