• vrijdag 14 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Begrotingsbalans Defensie 'ernstig verstoord'

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Begrotingsbalans Defensie 'ernstig verstoord'

03/05/2021 14:33 - Merredith Bruce

'Een nieuw tijdperk', het beleidsplan 2021-2026 dat Krishnakoemarie Mathoera wil uitvoeren op het ministerie van Defensie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Bijkans 95 procent van de uitgaven op de begroting van het ministerie van Defensie gaat uit naar personeelskosten. Dit duidt volgens minister Krishna Mathoera erop dat de begrotingsbalans "ernstig is verstoord". Ze zei dit maandag bij de presentatie van het beleidsplan van het departement, nadat de nieuwe leiding van het Nationaal Leger was voorgesteld.

De "ernstige verstoring" van de begrotingsbalans komt volgens de minister doordat het personeelsbestand de afgelopen jaren drastisch is toegenomen. Het streven is om tot een 80-20 procent verdeling te komen voor respectievelijk personeelskosten en overige kosten.

De bewindsvrouw stelde op een vraag van de Ware Tijd dat er daarom voorlopig een personeelsstop is ingesteld die ook geldt voor het legerkorps. Er zal eerst een grondige evaluatie worden gepleegd, voordat wordt besloten om weer nieuwe mensen in dienst te nemen.

Doelend op het Nationaal Leger kondigde Mathoera aan dat er een "grondige vaststelling" komt die gebaseerd is op het beleidsplan van het ministerie. Hierbij zal worden gekeken naar hoeveel mensen er nodig zijn en welke competenties die moeten bezitten. "Dan pas nemen we een besluit over nieuwe sollicitaties. Tot dan is de werving stopgezet, want je gaat de mensen ook niet kunnen betalen."

President Chandrikapersad Santokhi had kort na zijn aantreden vorig jaar bekendgemaakt dat er geen nieuwe personen in dienst zullen worden genomen bij de overheid. Dit geldt voor de ministeries, semi-parastatale en parastatale instellingen. In de praktijk echter schijnt het tegendeel hiervan te gebeuren.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie