• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bedrijvengids ‘Who’s Who in Suriname’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — In navolging van andere (Caribische) landen heeft Suriname nu ook een bedrijvengids met belangrijke informatie voor zakenlieden en mensen die eventueel willen investeren in het land. De eerste editie van de bedrijvengids ‘Who’s Who in Suriname 120′ is het resultaat van een samenwerking tussen Creative Tech Hub Caribbean van Anuskha Sonai en Action Invest Caribbean Incorporated van Vishnu Doerga.

Het naslagwerk met informatie over 48 bedrijven in veertien sectoren is vrijdag officieel gepresenteerd in Hotel Torarica door minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. Dat er veertien sectoren in de gids worden

belicht, is volgens Sonai een indicatie dat er genoeg potentie in Suriname is.

“Een bedrijvengids als deze is nuttig om te begrijpen wie hier is, wie de mensen zijn die diensten leveren met wie ze in de toekomst mogelijk kunnen samenwerken.”

Economie in kaart brengen

Ze lichtte toe dat hoewel de economie wordt aangedreven door de oliesector er een sterke toekomst in de sectoren landbouw, technologie, bouw en toerisme is. “Vaak zijn we geneigd om te focussen op het negatieve, wat verkeerd gaat en wat in de media komt en kijken we niet verder. En we praten alleen over drie of vier sectoren, maar er zijn zowel in Suriname als in Guyana veertien sectoren die goed in ontwikkeling zijn. We hebben een aantal die redelijk goed op weg zijn, maar ook goed vertegenwoordigd zijn in verenigingen voor bedrijfsleven. We praten over diversifiëren van onze economie, dus laten we dat in kaart brengen. En als we praten over lokale content moeten wij weten wie allemaal een bedrijf heeft in Suriname.”

Kuldipsingh sprak over het enorme potentieel voor bedrijfsontwikkeling in Suriname. “Blijf niet achter, wees betrokken, luister naar wat we voor elkaar kunnen betekenen. Het is allemaal om de particuliere sector in staat te stellen tot betere dienstverlening en als burgers van Suriname, hebben we, ongeacht ras, kleur, of politieke overtuiging, allemaal de gelegenheid om te profiteren van onze welvaart.”

Volgens haar collega Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking valt en staat de groei van economie in het land samen met de snelheid waarmee mensen zich willen ontwikkelen. “Gezien er zoveel sectoren betrokken zijn, is er een ongelooflijke groei en zijn er enorme kansen voor de particuliere sector. Een bedrijvengids als deze is nuttig om te begrijpen wie hier is, wie de mensen zijn die diensten leveren met wie ze in de toekomst mogelijk kunnen samenwerken. Het is een stap dichterbij herstel van het land.”

Bundeling met Guyana

Op de website van Action Invest Caribbean Incorporated wordt nader ingegaan op elke sector. Dit is belangrijk voor hen die willen investeren in het opbouwen en of uitbreiden van strategische allianties in Suriname. De gids is geordend per economische sector en biedt een op maat gemaakte lay-out van bedrijfsprofielen, contactgegevens en foto’s van de belangrijkste spelers binnen een organisatie: directeuren, senior executives en management.

Doerga, de voorzitter van ‘Who’s Who Business’, is in Suriname geboren, maar opgegroeid in Guyana. Hij zegt dat met deze gids een brug is geslagen tussen de twee landen en voegt eraan toe dat hoe meer beide landen samenwerken hoe sneller hun economie vooruit gaat. “We hebben gelet op het klimaat, de mensen en het eten. Het is allemaal bijna hetzelfde. Als we ons bundelen, heb je al een markt van bijna twee miljoen mensen. We moeten blijven geloven in wat wij kunnen en wat wij aanbieden aan de grote wereld. We moeten nu handelen, want eens raakt de olie op en moeten we andere inkomstenbronnen hebben.”

| de ware tijd | Door: Redactie