• vrijdag 30 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bedenker Breadelicious en Food Basket: ‘Kleine ondernemingen zijn ook belangrijk’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — Ondernemer Julio Bhikharie heeft een nieuw idee ontwikkeld om het leven financieel draaglijker te maken, het gebruik van Surinaamse grondstoffen te stimuleren en daardoor nieuwe werkplekken mogelijk te maken: Breadelicious en Food Baskets. Hij doet dit via omgebouwde containers en zegt dat in een economisch moeilijke tijd met voortdurend stijgende prijzen op alle fronten continu nagedacht moet worden over inventieve ideeën om het leven van alle dag te veraangenamen.

Bhikharie, directeur van meelmaatschappij De Molen en Veevoerbedrijf Vesu zegt dat “een economie niet alleen baat heeft bij grote industriële bedrijven, maar dat ook kleine ondernemingen belangrijk zijn.”

Volgens hem zijn in ontwikkelingslanden basisgoederen soms zelfs duurder dan luxe producten. “Want hoe groter de vraag naar basisgoederen, hoe hoger de prijs. Zo help je een land niet. Mensen willen basisgoederen kunnen blijven betalen!”

“Bhikharie streeft ernaar om op den duur geen importprodukten meer te hoeven aanbieden, maar dat alle produkten van eigen bodem komen”

Principe

In de eerste Breadelicious, ondergebracht in een omgebouwde grote container worden broodproducten verkocht. “Van lekkere puntbroodjes tot (zoetige) lekkernijen. Het hele bakproces is met het blote oog te volgen”, aldus de ondernemer. De eerste mobiele Breadelicious is in augustus door president Chandrikapersad Santokhi in Apoera geopend. Het is de bedoeling dat er meerdere komen.

Ze zullen worden verspreid over de districten in de rurale gebieden, omdat het dagelijkse brood binnen loopafstand beschikbaar moet zijn. Binnenkort komen er voorlopig nog drie op strategische plekken waar water en stroom beschikbaar zijn. “We spelen in op de vraag. Als we zien dat het idee aanslaat, kunnen we er meerdere openen.”

De Food Baskets opereren vanuit hetzelfde principe. Dit zijn iets kleinere containers die omgebouwd zijn tot kleine winkels waar basisgoederen zoals meel, spijsolie, aardappelen, rijst, uien en knoflook verkocht worden. Ze worden dagelijks bevoorraad. Mensen kunnen desgewenst vooraf een bestelling plaatsen. Bhikharie streeft ernaar om op den duur geen importprodukten meer te hoeven aanbieden, maar dat alle produkten van eigen bodem komen.

Om het project een zo groot mogelijke kans van slagen te geven werkt hij samen met districtscommissarissen, het Bureau Eenheid van de regering en leveranciers. Inmiddels zijn er drie Food Baskets: naast het gebouw van de Hub te Flora, bij het oude veerplein in Commewijne en in Apoera.

Eigen grondstoffen

Het idee van de twee initiatieven komt voort uit het ‘The Key Initiative Program‘ dat de ondernemer schreef en voorlegde aan de regering. Hij wil met dit programma het lokale, zelf geproduceerde product meer onder de aandacht en tot ontwikkeling brengen. Suriname is volgens hem in staat om met de vruchtbare grond die het heeft, te voorzien in een groot deel van de totale voedselketen van het Caribisch gebied.

Agrarische grondstoffen als cassave kunnen heel goed deels geïmporteerde tarwe vervangen. Daarnaast kunnen soja en mais ook prima hier geproduceerd worden. Zo kan de hele (pluim) veemarkt voor 100 procent lokaal worden.

Bhikharie wil met zijn initiatieven Suriname in moeilijke tijden vooruit helpen. “Het zijn kleine ondernemingen die een hoop werkgelegenheid opleveren. Middels deze projecten werken we aan de grote agrarische ontwikkeling van het land. Los van ons eigen meel, willen we steeds meer lokale producten gaan gebruiken, bijvoorbeeld bakken met cassavemeel. We zullen op den duur ook steeds meer lokaal geproduceerde producten in deze micro-ondernemingen verkopen. Het zal Suriname uiteindelijk ten goede komen.”

| de ware tijd | Door: Redactie