• zaterdag 04 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Barbados kiest allereerste president voordat het republiek wordt

| starnieuws | Door: Redactie

Dame Sandra Mason is sinds 2018 gouverneur-generaal van Barbados. (Getty Images)

Barbados heeft zijn allereerste president gekozen terwijl het zich voorbereidt om een ​​republiek te worden, waarbij koningin Elizabeth wordt afgezet als staatshoofd. Dame Sandra Mason (72) zal op 30 november worden beëdigd, wat de 55e verjaardag van de onafhankelijkheid van het land van Groot-Brittannië zal markeren.

De eerste vrouw die zitting heeft in het hof van beroep van Barbados, Dame Sandra, is sinds 2018 gouverneur-generaal. De regering kondigde vorig jaar het plan aan om de status van republiek te krijgen.

Het zei dat "de tijd was gekomen" voor Barbados om "ons koloniale verleden volledig achter zich te laten". De wijziging was al aanbevolen door een grondwetsherziening in 1998.

De historische verkiezingen kwamen na een gezamenlijke zitting van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat op woensdag. Premier Mia Mottley beschreef de stemming als een "baanbrekend moment" voor de natie.

Met een bevolking van ongeveer 285.000 is Barbados een van de meer bevolkte en welvarende Caribische eilanden. Ooit sterk afhankelijk van de suikerexport, is de economie gediversifieerd in toerisme en financiën.

Barbados zal niet de eerste voormalige Britse kolonie in het Caribisch gebied zijn die een republiek wordt. Guyana zette die stap in 1970, minder dan vier jaar nadat het onafhankelijk was geworden van Groot-Brittannië. Trinidad en Tobago volgden in 1976 en Dominica in 1978.

Jamaica heeft in het verleden gesuggereerd dat het de verandering ook zou overwegen.

Koning Elizabeth is nog staatshoofd van Belize, Jamaica, Bahama's, St.Kitts & Nevis, Antigua & Barbuda, St. Lucia, Grenada, St Vincent & The Grenadines, Canada, Het Verenigd Koninkrijk, Australie en Nieuw Zeeland.

| starnieuws | Door: Redactie