• vrijdag 22 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AZP kampt met braindrain, tekort aan financiën en IC-bedden

Datum: | Bron: dagblad de west | Door: Redactie

Voorlezen

De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, heeft nadat hij vernomen had dat de kinderafdeling NICU en PICU van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), kampt met acute problemen, gisteren overleg gepleegd met de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, het directieteam en enkele kinderartsen van het AZP. De minister bracht ook een spoed werkbezoek aan de NICU en PICU-afdelingen van het AZP.

Braindrain

De kinderafdeling van het AZP kampt met enkele problemen, waaronder het uitvallen van het compressor systeem waardoor opname op de PICU voorlopig niet meer mogelijk is. Ook is er een tekort aan (gekwalificeerde) verpleegkundigen en zaalartsen als gevolg van braindrain, daarnaast is er een gebrek aan financiën en een tekort aan intensive care bedden/ruimte.

Financiële steun

Na het overleg met de directie van het AZP en de kinderartsen, heeft minister Ramadhin financiële steun toegezegd. Er zal onmiddellijk actie ondernomen worden om de technische mankementen te herstellen. Ramadhin en de algemeen directeur van het AZP, Claudia Marica-Redan, zijn beiden van mening, dat er aan duurzame oplossingen gedacht moet worden, zodat de zorg gegarandeerd blijft. Naast de financiële toezegging is de minister ook in contact met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Nederland voor het accommoderen van Nederlandse verpleegkundigen in Suriname.

Tot slot heeft Ramadhin aan de kinderartsen en de directie van het AZP gevraagd, om een duidelijk overzicht op te stellen van noodzakelijk equipement dat vervangen moet worden en de kosten die nodig zijn voor het in stand houden van de zorg.

Dit wordt de komende dagen verder uitgewerkt tussen het AZP en Volksgezondheid. Volgens Ramadhin  doet het ministerie er alles aan om problemen op de afdelingen zo snel mogelijk op te lossen.

Datum: | Bron: dagblad de west | Door: Redactie