• zondag 16 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AUTO’S DEBET AAN HOGE KWIKDAMP/ SURINAME VETRAPT AFSPRAKEN MINAMATA

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Foto: John Courtar

Niet alleen goudopkoop- en verwerkingsbedrijven, maar ook de uitlaatgassen van voertuigen stoten kwikdamp vrij. “Er zijn weinig mensen in Suriname die weten dat uit uitlaatgassen van vooral dieselvoertuigen kwikdamp vrijkomt”, zegt John Courtar.

Hij is consultant gespecialiseerd in technische veiligheid en bedrijfshygiëne.

Volgens Courtar is kwikdamp een complexe materie. Bij het meten van kwikdamp zal er met meerdere aspecten rekening gehouden moeten worden, waaronder het verplaatsen van kwikdamp door de luchtstroom van de ene naar de andere plek. “Ik heb gemeten op een zondag waar alle goudopkoopbedrijven niet werken, en toch meet ik waarde’s die hoger zijn dan ik normaal zou moeten meten.” Indien de goudopkoop- en verwerkingsbedrijven voldoen aan de nieuwe vastgestelde eisen, zal de procentuele bijdrage van kwikdamp door deze bedrijven slecht 3% tot 4 % moeten zijn.

Het Minamata-Verdrag is voor Suriname op 31 oktober 2018 inwerking getreden. Sindsdien is het land gehouden aan de verplichtingen onder het verdrag. Voor wat betreft de ordening van de goudopkoop- en verwerkingsbedrijven is Suriname achter op schema. “We doen nog te weinig om die roadmap te halen”, aldus Courtar.

Het Minamata Project werd in mei 2018 door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en de United Nations Development Programme (UNDP) ondertekend. Op 14 mei 2019 werd het startsein gegeven van het zevenjarig project genaamd: “Improving Environmental Management in Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Gold Mining”, die voornamelijk wordt gefinancierd door de Global Enviroment Facility (GEF), met tussenkomst van de UNDP voor een bedrag van USD 7.589.041. Er zijn ook andere lokale en internationale organisaties die hun bijdrage leveren met niet-financiële middelen. De totale financiering, in geld uitgedrukt, behelst een bedrag van USD 29.721.041. Dit project heeft onder andere als doel het introduceren van kwikvrije goudwiningsmethoden in de kleinschalige mijnbouw in Suriname. Het project wordt nu kortweg EMSAGS genoemd.

UNITEDNEWS

 

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie