• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Atleet Pomba plant aanval op marathonrecord

| suriname herald | Door: Redactie

Janiek Pomba heeft genoeg gezien. Het wordt volgens de 21-jarige atleet hoogtijd dat het nationaal marathonrecord van sinds 2005 op naam van Rajinder Patan wordt aangescherpt. “Voordat atleten besluiten naar je land te komen om aan een marathon deel te nemen, kijken ze eerst naar je beste tijd. En wat we nu hebben is niet geweldig, het komt helemaal niet in de buurt van de toptijden die we in de rest van de wereld hebben,” licht Pomba zijn motivatie toe om de 2:39.11 uur van Patan uit de boeken te schrijven.

De aanval op het nationaal record zal hij op 10 april tijdens de Rotterdam Marathon uitvoeren. De keuze voor uitgerekend die wedstrijd komt niet uit de lucht vallen. “Ik heb naar de tijden gekeken en heb gezien dat het één van de snelste marathons van Europa is.”

Pomba is van huis uit zelf geen marathonloper. Zijn kracht ligt vooral in de middellange afstand, waar hij meerdere prijzen heeft gewonnen zoals bij de laatstgehouden Bigi Broki Waka van twee jaar terug en de South American 10k van november, maar hij kent wel het klappen van de zweep als het om de 42,195 kilometer gaat. Pomba deed twee keer mee aan de Srefidensi Marathon, waarvan hij de editie van 2019 op zijn naam schreef. Hij registreerde toen een personal best van 2:52.45 uur.

De atleet laat desondanks niets aan het toeval over. In aanloop naar de Rotterdam Marathon traint hij zes dagen in de week. “Dagelijks probeer ik minstens 25 kilometers af te leggen. Op die manier bouw ik mijn conditie op en raakt mijn lichaam gewend aan die lange afstand.”

Pomba krijgt ook ondersteuning van zijn omgeving. Vanuit de endurance sportgemeenschap leveren Tigri Endurance Sports Club, Amusukang en Suriname Frontrunners een bijdrage. Er worden door hen fondsen ingezameld voor de reis van Pomba naar Rotterdam. Die middelen moeten behalve de kosten voor het vliegticket, verblijf en de voeding ook de trainingsmiddelen zoals een trainingspak en schoeisel dekken.

“Janiek traint met ons mee en we zien hoe gedisciplineerd en vastberaden hij is. We voelden ons daarom geroepen om een steentje bij te dragen aan zijn missie,” aldus Juan Pigot, die het voortouw neemt bij de inzamelingsactie en op eigen titel ook zal deelnemen aan de Rotterdam Marathon.

Tot en met dinsdag was ongeveer de helft van het streefbedrag voor Pomba reeds binnen. Bijdragen kunnen nog geleverd op de DSB-rekeningen 3370178 (Euro), 3370151 (US$) en 3370143 (SRD) van P-all Consultants met als omschrijving Janiek Pomba.

Ook in Nederland kan er een bijdrage geleverd worden via ABN-AMRO (Euro) IBAN: NL 32 ABNA 0614 9604 87 op naam van Juan Pigot met als omschrijving Janiek Pomba.

Guillano Bruce

| suriname herald | Door: Redactie