• zaterdag 10 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Assembleelid Kanapé veroordeeld voor rijden onder invloed

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Assembleelid Remi Kanapé

Assembleelid Remi Kanapé (BEP) is woensdag gevonnist tot het betalen van een boete van SRD 2.500 voor het deelnemen aan het verkeer onder invloed van alcohol. Indien hij dit bedrag niet betaalt, moet hij drie weken in het gevang. Hem is de rijbevoegdheid ontzegd voor twaalf maanden waarvan acht voorwaardelijk onder aftrek, waaraan een proeftijd is gekoppeld van drie jaar. Rechter Roy Elgin ging bij het opleggen van de boete ietwat hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) van SRD 1.500 te vervangen door vier weken hechtenis.
Kanapé is verder schuldig bevonden aan het rijden op een zodanige wijze waardoor hij de veiligheid van het verkeer in gevaar heeft gebracht. Elgin legde hem hiervoor conform de eis van het OM, een boete op van SRD 750. Indien de volksvertegenwoordiger deze boete niet betaalt, moet hij twee weken in het gevang.

Het Assembleelid heeft op 19 december 2020 onder invloed van alcohol gereden over de Commissaris Weythingweg. Hij reed zijn voorrijder aan. Er was een filevorming op de weg. De benadeelde bestuurster bracht haar wagen tot stilstand, waarna Kanapé die van achteren heeft aangereden. Hij reed kennelijk te dichtbij achter het voertuig van de vrouw. De benadeelde zag dat de man uit zijn wagen stapte en een gedraging vertoonde als te zijn onder invloed van alcohol. Kanapé was niet bereid het aanrijdingsformulier in te vullen en ging tekeer tegen omstanders toen die de benadeelde te hulp schoten.

Bij de politie kwam de melding dat een aanrijding had plaatsgevonden aan de Commissaris Weythingweg, waarbij een van de partijen tekeerging. Toen zij op de plaats aankwam, kwam Kanapé wankelend uit een winkel in de omgeving. De verbalisant knoopte een gesprek aan met de man en constateerde dat de adem van Kanapé sterk naar alcohol rook. De man sprak verder onsamenhangend. Hij luisterde niet naar de instructies van de politie en zei parlementariër te zijn.

Kanapé bekende dat hij whisky had gedronken. Hij heeft in de rechtszaal zijn verontschuldigingen aangeboden. Advocaat Jennifer Korendijk vindt het afkeurenswaardig wanneer verkeersdeelnemers onder invloed van alcohol deelnemen aan het verkeer. Zij vroeg echter om lager te gaan dan de eis bij de ontzegging van de rijbevoegdheid van Kanapé. Volgens haar verdient het Assembleelid een kans. 

De politieke organisatie BEP had zich eerder tegenover de samenleving verontschuldigd voor het feit dat het Assembleelid onder invloed deelgenomen had aan het verkeer. "Het is een deel van onze verantwoordelijkheid om als vertegenwoordiger van De Nationale Assemblee ook een voorbeeld te zijn voor de burger. Eerlijkheid dwingt ons te erkennen dat, dat niet altijd gemakkelijk is. Met deze verklaring wensen wij onze hartgrondige spijt te betuigen aan onze achterban, De Nationale Assemblee en de totale gemeenschap voor de fout die is begaan", stelde BEP.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie