• vrijdag 22 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Aso-negers misdragen zich tot in Amsterdam

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie

Voorlezen

Stop! U voelt het zelf al aan dat het woord ‘neger’ zeer beledigend is. Evenzo vinden ook wij dat dit beledigend en onkan is, reden waarom wij afstand nemen van deze aanduiding. Net zo beledigend is het gebruik van het woord ‘koelie’. Net zoals het gebruik van de aanduiding ‘neger’ verwerpelijk is, is het gebruik van de aanduiding ‘koelie’ ook verwerpelijk. Wilt u niet als ‘neger’ aangeduid worden, stop dan met het slingeren met woorden als ‘koelie’, “sakka sakka koelie”, etc. Stop ermee, anders ben je hypocriet en een racist.

Op pijnlijke, doch schokkende wijze hebben wij via WhatsApp-beelden kunnen zien hoe president Chan Santokhi, de first lady en Hindostanen geschoffeerd, beledigd en belaagd werden door een groep aanwezige Afro-Surinamers. Men maakte zich schuldig aan groepsbelediging. De asociale en onbeschofte verwensingen waren niet alleen gericht tegen Santokhi en zijn vrouw, maar tegen alle Hindostanen die men aldaar tegenkwam. Dus dit had niets te maken met Santokhi of zijn beleid; Hindostanen waren het doelwit. Dit is de reinste vorm van zwart racisme en ook nog van de groep die het hardst en het snelst schreeuwt gediscrimineerd te worden. Let wel, het is niet de intentie om alle Afro-Surinamers over één kam te scheren, want niet allemaal zijn racisten.

Des te pijnlijker en ironischer was het feit dat deze beroepsracisten niet ervoor schroomden om zelfs tijdens de kranslegging en toespraken bij het voor hun (en voor alle Surinamers) heilige slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam, ongegeneerd te gedragen. Wij zouden verwacht hebben dat men tenminste respect zou kunnen opbrengen voor het slavernijmonument dat ons allen aangaat. In de beelden hieronder kunt u horen hoe er vanuit het bos of uit de bomen gescholden wordt naar Santokhi. Niet minder pijnlijk is het feit dat uitgerekend bij een Anton de Kom-lezing zulks verwerpelijk gedrag vertoond is. Anton de Kom zal van schaamte gekeerd zijn in zijn graf.

Santokhi bij de kranslegging bij slavernijmonument:

De Hindostanen binnen de NDP
Op de beelden zult u ook zien dat er een grote NDP-aanhang aldaar aanwezig was. Het is publiek geheim dat binnen de NDP ook dergelijke (racistische) sentimenten leven. Weliswaar staat de partij er niet achter (hetgeen te betwijfelen is), maar het zijn wel veel NDP’ers die erachter staan en zeer actief meedoen. Sterker nog, de partijvoorzitter van de NDP heeft laatstelijk getracht etnische sentimenten aan te wakkeren tijdens een persconferentie over de gestolen wapens. Op 30 november 2020 deed Bouterse zelfs de uitspraak dat het gebruik van het ‘koelie-woord’ de normaalste zaak van de wereld is. Zie hieronder het videobeeld waarin Bouterse de Hindostanen beledigt.

Bouterse vindt het gebruik van het woord ‘koelie’ normaal:

Vóór de verkiezingen was een Hindostaan bij de NDP een ‘Srananman’ en een Hindostaan bij de VHP was een ‘koelie’. Bij grote delen van de NDP-aanhang is deze gedachtegang nog steeds zo gebleven. Ook buiten de NDP leeft deze gedachtegang inmiddels, dus niet alleen binnen de NDP. Sinds het aantreden van Santokhi als president, beginnen dit soort gedragingen structurele vormen aan te nemen. Wij vragen ons ten stelligste af hoe de Hindostanen zich voelen bij een partij als NDP waar de etnische haat flink aangewakkerd wordt jegens hen (zelfs door de partijvoorzitter ook). Het wordt wel tijd dat de Hindostaanse NDP’ers zich afvragen of ze bij de juiste partij aangesloten zijn en zich wel happy voelen bij een dergelijke partij.

Ook vragen wij ons af, hoe de hielenlikkers die een ‘cordon sanitaire’ vormen rondom Santokhi, zich gevoeld hebben. Die dokken allemaal en kijken allen de andere kant op, zowel in Suriname als in Nederland.

Hieronder hebben wij een compilatie van de beelden gepubliceerd, die wij via WhatsApp doorgestuurd kregen.

Sakka sakka koelie:

Santokhi wordt uitgescholden:

Hoe de reporter belaagd wordt:

Santokhi wordt uitgejouwd:

Sunil Sookhlall & Kries Mahabier

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie