• zaterdag 23 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Asawini wordt teruggehaald; Grove fouten gemaakt

| starnieuws | Door: Redactie

Regita 'Asawini' Edenburg wordt teruggehaald naar Suriname. Zij beschikt niet over de juiste documenten, waardoor de Franse autoriteiten deze niet accepteren. Kortgedingrechter Rewita Chatterpal heeft vandaag minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie ontboden tijdens een kortgeding dat de advocaten van Asawini aanhangig hebben gemaakt tegen de Staat Suriname. De rechter wilde weten waarom voor een langere weg is gekozen
om via Cayenne en Parijs naar Nederland is uitgezet. Amoksi zegt dat het om logistieke redenen is gebeurd, maar geeft toe dat er fouten zijn gemaakt.

Asawini wordt teruggehaald heeft de minister meegedeeld aan de rechter. De rechter wil haar ook horen, zegt raadsman Arjan Ramlakhan in gesprek met Starnieuws. Samen met zijn collega's Derrick Veira en Justina Eduards is een kortgeding ingediend. Aan de rechter wordt gevraagd om hun cliënt terug te halen naar Suriname en de detentie op te heffen. Ook wordt gevraagd om de beschikking waarin zij het land wordt uitgezet in te trekken. De zitting is geschorst tot Asawini terug is in het land. Zij zal nog wel in vreemdelingenbewaring worden gehouden.

Ramlakhan merkt op dat Asawini eerst is aangehouden op verdenking van diefstal. De advocaten hadden een verzoek bij de rechter-commissaris ingediend tot om haar in vrijheid te stellen. Nog voor de zaak in behandeling werd genomen, heeft het Openbaar Ministerie haar in vrijheid gesteld. Ze kreeg echter gelijk op 29 mei een beschikking waarin staat dat ze sinds 16 maart illegaal in het land is. Haar verblijfsvergunning is ingetrokken omdat zij de openbare orde zou verstoren en staatsgevaarlijk zou zijn.

Gebleken is dat Asawini het land is uitgezet met een noodpaspoort uitgegeven door het Centraal Bureau voor Burgerzaken. De Fransen accepteren dit niet, te meer omdat de vrouw de Nederlandse nationaliteit bezit. Ramlakhan voert aan dat zijn cliënt geboren is in Suriname en elf jaar al hier woont. Zij heeft haar leven in Nederland afgebouwd en heeft hier een levenspartner en familie. Tegen deze achtergrond is het ook vreemd dat ze het land is uitgezet. "Zo een drastisch maatregel is niet redelijk", benadrukt de raadsman. Verwacht wordt dat deze zaak dinsdag verder wordt behandeld.

| starnieuws | Door: Redactie