• zaterdag 23 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Asawini: Ik ga de strijd niet opgeven; gelooft Brunswijk niet

| starnieuws | Door: Redactie

Regita 'Asawini' Edenburg

Regita 'Asawini' Edenburg is niet van plan haar arrestatie en de wijze waarop zij het land is uitgezet te laten voor wat het is. Zij zal ook internationale middelen aanwenden om deze kwestie aan te vechten. Zij vindt het niet geloofwaardig dat vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk niets over de zaak wist. Terwijl zij in eerste instantie via Frans-Guyana

zou worden uitgezet, heeft de vp telefonisch contact met haar gemaakt via een van zijn dochters. Hij heeft haar na terugkeer uit Cayenne ook in het cellenhuis op Geyersvlijt opgezocht.

Raadsman Arjan Ramlakhan om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het kortgeding is ingetrokken omdat de cliënt in vrijheid is gesteld. Hierdoor zijn de gronden van het kortgeding gewijzigd. Ramlakhan en zijn collega's Justina Eduards en Derrick Veira zijn nog bezig met de zaak en gaan samen met hun cliënt na of er een andere zaak ingediend zal worden over onder andere een schadevergoeding. Zij is uit vrije wil vertrokken. Uit Nederland mag ze ook stappen ondernemen.

Het bezoek van de vp heeft volgens de raadsman geen enkele invloed gehad op het besluit van Edenburg om te vertrekken. Ter plekke heeft hij ook met de vp gesproken, nadat de regeringsfunctionaris de vrouw had gesproken. Zelf was Ramlakhan niet bij het gesprek aanwezig, maar heeft eraan meegewerkt dat de vp haar kon spreken. "Ik heb een pas op de plaats gemaakt omdat ik er alles aan moest doen om mijn cliënt uit het gevang, uit dat kleine kamertje te halen. Ik ben een strafrecht advocaat", legt Ramlakhan uit.

In een uitgebreid interview met Clifton Limburg in Bakana Tori heeft zij uit de doeken gedaan wat haar allemaal is overkomen, vanaf haar arrestatie. Zij stelt dat ze in feite ontvoerd en gegijzeld is. De wetten zijn niet nageleefd. Zij heeft geen enkele mogelijkheid gekregen om contact te maken met haar familie. Terwijl ze de Nederlandse nationaliteit bezit, zou zij op basis van een Surinaams paspoort worden uitgezet. Zij heeft hierover trammelant gemaakt bij de Franse politie. Het paspoort is uitgegeven door het Centraal Bureau voor Burgerzaken op verzoek van de Vreemdelingendienst.

Aan Asawini werd voorgehouden dat zij naar minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie werd gebracht, wat niet bleek te kloppen. Zij moest in een donkere auto stappen en kreeg te horen dat ze het land uitgezet werd, en wel via Frans-Guyana. De Franse autoriteiten namen echter geen genoegen met de documenten, waardoor zij teruggebracht moest worden naar Suriname.

Bij terugkeer in Paramaribo zaterdag kreeg ze bezoek van de vp. Volgens Asawini bleef Brunswijk erbij dat hij geen kennis droeg van de uitzetting. Hij zou hierover ook contact opnemen met de president. Brunswijk zou haar ook gevraagd hebben om op zijn kabinet te komen werken. Hij heeft er moeite mee dat zij in het Volkstribunaal zit. Asawini legde op LIM FM uit dat zij geen politiek werk verricht maar als activist opkomt voor Inheemse en Tribale volken. Zij zet zich in voor uitvoering van de internationale vonnissen om onder andere de grondenrechten te erkennen. Nadat zij haar standpunt duidelijk heeft gemaakt aan de vp, heeft zij niks meer van hem gehoord.

Asawini geeft te kennen dat zij zich niet meer veilig voelde in Suriname. Daarom heeft zij besloten vrijwillig het land te verlaten. Zij moest bij de Vreemdelingendienst een verklaring ondertekenen, waarbij zij afziet van het kortgeding tegen de Staat. Ook mag zij Suriname een jaar lang niet binnenkomen. Asawini heeft het document ondertekend omdat zij uit het land wilde. Zij laat doorschemeren dat ze kan afzien van het kortgeding, maar ze zal wel een rechtszaak aanspannen tegen de Staat. Asawini heeft verder alle steun gekregen van de Nederlandse ambassade bij het verlaten van het land. In haar Nederlandse paspoort kreeg ze op de Johan Pengel luchthaven een stempel dat ze een jaar lang niet welkom is in Suriname.

| starnieuws | Door: Redactie