• vrijdag 19 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Asabina: ABOP verliest terrein in Brokopondo aan BEP

| starnieuws | Door: Redactie

Ronny Asabina, voorzitter van de BEP. Hij vindt dat juiste kennis nodig is om een land te ontwikkelen. (Foto: René Gompers)

Degenen die in 2025 aan de macht willen zijn, de verwachting is dat er dan miljarden aan valuta met de olie- en gas industrie verdiend zullen worden, moeten dan wel over de juiste kennis én een goede inborst beschikken. “Anders gaat het land eindigen als Afrika.” Zo reageert BEP-voorzitter Ronny Asabina op de wens van ABOP om in 2025 aan de macht te zijn. Hij zegt dat de ABOP niet te vertrouwen is, dat vicepresident Ronnie Brunswijk president Chan Santokhi flink prijst, maar buiten Paramaribo hem voor duivel uitmaakt. ABOP maakt volgens Asabina teveel fouten en verliest terrein in Brokopondo aan de BEP.

ABOP-leider en vicepresident Brunswijk heeft op een ‘meet and greet’ vergadering op Munder afgelopen weekend, de achterban opgeroepen om ervoor te zorgen dat in 2025, de partij weer in het machtscentrum zit. “Omdat er genoeg geld gaat zijn en het land gaat draaien,” gaf hij aan. “Wie dan in de regering zit gaat nooit meer weg.” Het is erop of eronder voor de ABOP.

Asabina op een persconferentie in het BEP-centrum: “Maar het gaat niet om olie moni. Het gaat om cabeza. Want if a ben de om olie moni, dan Afrika bo draai toch? Als het ging om die politici…omen fu den politiek leider habi moni maar Afrika n’e draai. Dus belangrijk… na cabeza yu mu’ habi maar ooktu a krin prakseri musu de. If den no de, dan a olie moni kan kon omen miljoenen, maar a kondre n’o go draai. We hebben mensen die gewoon azen op het geld.”

Brunswijk heeft Asabina beschuldigd van het ‘opsluiten van een mede broeder’ en van corruptie tijdens een activiteit in Brokopondo. De gelden die door STVS zijn opgehaald voor de gedupeerden van wateroverlast, zijn overgedragen aan het traditioneel gezag. Brunswijk beklaagde zich erover dat Asabina, partijgenoot en Assembleevoorzitter Marinus Bee wil laten opsluiten.

De BEP heeft samen met de NDP fractie een strafonderzoek gevraagd naar de handelingen van Bee die US$ 20.000 zonder toestemming van het parlement, heeft gebruikt voor een reis naar Gabon, Afrika. Asabina merkt op dat de vp heel goed weet dat er fouten zijn gemaakt door Bee. Het is juist de ABOP die onschuldige medebroeders vervolgt, deelt Asabina mee. Hij haalt als voorbeeld aan dat BEP-kaderleden Patricia Meulenhof en Wensley Misidjan strafrechtelijk vervolgd zijn geworden. Ook is het geval van Diana Pokie nog vers in het geheugen, voegt hij eraan toe.

De ABOP-leider heeft op de buurtvergadering aangegeven dat de samenwerking met Santokhi uitstekend is. Asabina duikt in de geschiedenis: “We hebben gezien dat de ABOP-voorzitter tevens vicepresident na de aanname van de Amnestiewet, heeft verklaard dat hij met Bouterse tot 2040 gaat regeren, en vanaf 2045 met Dino Bouterse. Vandaag is Bouterse niet goed. Venetiaan is niet goed. Nu is Santokhi de messias. Maar te a go buiten Paramaribo dan Santokhi n’a duivel. Weet je hoeveel ‘seketi poku’ (een genre muziek om iemand te plagen) er in het binnenland zijn gemaakt over Santokhi? Ga maar op de Surinamerivier om ze te horen.”

De BEP heeft zich vernieuwd. Asabina deelt mee dat tezamen met het Platform voor Traditionele Gezagsdragers van Brokopondo, er tal van successen worden geboekt. Zo zijn bijvoorbeeld ruim 40 ondernemers uit het gebied gaan verenigen. Projecten onder US$ 1 miljoen van IamGold, worden door een deel van deze lokale ondernemers uitgevoerd. Er zijn ook projecten voorbereid waarbij IamGold een middelbare school in het district en twee ‘mini’ ziekenhuizen op Klaaskreek en Brownsweg gaat financieren. Nu is het wachten op de overheid. Ondertussen is het ook gelukt om het staatsbedrijf Landbouwmaatschappij Victoria in de boezem van Brokopondo te krijgen. Rosebel en Staatsolie zijn bereid te investeren. Ook met Staatsolie worden er projecten ontwikkeld.

“Deze dingen zijn niet goed in bepaalde mensen hun ogen,” merkt Asabina op. “Zij hebben liever het patronagesysteem, een baas-knecht verhouding. Wij van BEP willen dat niet. Wij willen een goede basis leggen, we willen duurzame ontwikkeling. Maar voor bepaalde mensen is het een gevaar, want de mensen van Brokopondo worden wakker.” Hij benadrukt dat de vp rare sprongen maakt, omdat hij doorheeft dat ABOP terrein verliest in het district.

| starnieuws | Door: Redactie