• maandag 21 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Argentinië: Excuses president voor 'jungle' uitspraken

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

De Argentijnse president Alberto Fernandez maakte de opmerkingen tijdens een bezoek van de Spaanse premier Pedro Sanchez. (Foto: Reuters)

De Argentijnse president Alberto Fernandez heeft zijn excuses aangeboden nadat hij de Spaanse premier Pedro Sanchez had verteld dat moderne Mexicanen afkomstig zijn van inheemse volkeren, Brazilianen "uit de jungle", en de inwoners van zijn eigen land uit Europa. Met zijn uitspraken ontketende hij een storm op Twitter en wakkerde hij een regionaal debat aan.

Fernandez maakte de opmerkingen op woensdag in een schijnbare poging om de nauwe banden tussen Argentinië en Spanje te benadrukken. "De Mexicanen kwamen van de indianen, de Brazilianen kwamen uit de jungle, maar wij Argentijnen kwamen van de schepen. En het waren schepen die uit Europa kwamen", zei Fernandez, die beweerde dat de woorden waren geschreven door de Mexicaanse dichter Octavia Paz.

Hij zei ook tegen de bezoekende leider: "Ik ben een Europeanist. Ik ben iemand die in Europa gelooft." Hij verontschuldigde zich later voor de opmerkingen, die leidden tot een wijdverbreide reactie op sociale media, waarbij velen Fernandez bekritiseerden vanwege raciale ongevoeligheid.

"Het was niet mijn bedoeling om iemand te beledigen. In ieder geval, wie zich beledigd of onzichtbaar heeft gevoeld, ik bied mijn excuses aan", aldus Fernandez op Twitter. "In de eerste helft van de 20e eeuw ontvingen we meer dan vijf miljoen immigranten die bij onze inheemse volkeren woonden", zei hij. "We zijn trots op onze diversiteit."

'We voelen veel schaamte'
Toch plaatsten de Braziliaanse media woensdag de verklaringen van Fernandez en velen op sociale media maakten grapjes dat de rechtse president Jair Bolsonaro het leuk zou vinden om de linkse Argentijnse leider terug te klappen.

Bolsonaro deed het door een foto van zichzelf te tweeten met een inheemse hoofdtooi, glimlachend tussen een groep inheemsen. De enige tekst in de tweet was het woord "JUNGLE" in hoofdletters, geflankeerd door een emoji van de Braziliaanse vlag.

Eduardo Bolsonaro, een congreslid en de zoon van de Braziliaanse president, bestempelde de opmerkingen als 'racistisch'. Hij reageerde op de verontruste economie van Argentinie, die sinds 2018 in recessie is. "Ik zeg dat het schip dat aan het zinken is dat van Argentinië is", schreef hij op Twitter.

YouTube-gebruikers plaatsten ook reacties onder een video van de toespraak, waarin ze hun woede of onbehagen uitten. "Neem me niet kwalijk, Mexicaanse en Braziliaanse vrienden, namens alle Argentijnen voelen we veel schaamte. Je weet hoeveel we van je houden, en van je landen en gebruiken", zei een gebruiker onder de naam Barbara Bongiovanni.

Ondertussen vroeg de voormalige Mexicaanse president Felipe Calderon zich af of het citaat echt afkomstig was van de Mexicaanse auteur Paz, een Nobelprijswinnaar. "Dat had kunnen worden gezegd door (Mexicaanse komiek) Cantinflas, of (Argentijnse komieken) Les Luthiers, maar Octavio Paz? Ik hoop dat hij de bron vermeldt', tweette Calderon.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie