• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Arbitraal trio laat goede indruk achter

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Edson Lieveld en Junior Scholsberg hebben een goede indruk achtergelaten tijdens de tweede Concacaf/CFU Next Generation Course van de Caribische Voetbalunie (CFU) en de Concacaf. De Surinaamse scheidsrechters hebben van 20 tot en met 22 januari op Antigua en Barbuda met twintig collega’s uit het Caribisch Gebied meegedaan aan classroom- en veldsessies.

Van Concacaf Referee Manager Dave Meikle kreeg Robert Obergh, Head of Referee van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), een goede review. “Hij zei me dat ze goed waren en vroeg naar hun geboortedatums”, zegt Obergh verwijzend naar scheidsrechter Lieveld en assistent-referee Scholsberg. De Next Generation-cursus richt zich op

wedstrijdofficials die over de vereiste vaardigheden beschikken om zich in te schrijven voor de Fifa-lijst. Deze lichting wordt mogelijk in augustus ingezet tijdens de CFU Girls’ Under-14 Challenge Series.

“We hebben 41 participanten die zich hebben opgegeven. Ik denk dat dit de grootste groep is.”

Rensch, die Fifa-assistent is, participeerde met name als voorbereiding op het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen (20 juli-20 augustus). Daarover schrijft de CFU in een persbericht: “De wedstrijdofficials, afkomstig uit vijftien lidorganisaties van de Caribbean Football Union, hadden ook het voordeel dat de Fifa-scheidsrechters Stephanie Dale Yee Sing en Mijensa Rensch meededen. Ze zijn de enige twee Caribische scheidsrechters die zijn aangesteld voor de Fifa Women’s World Cup in Australië en Nieuw-Zeeland.”

Volgens de CFU hielden Yee Sing en Rensch motivatiesessies voor de groep, deelden ze hun ervaring over het traject dat ze hebben afgelegd tot nu toe en gaven ze adviezen aan de volgende lichting Caribische scheidsrechters. Het tweetal heeft ook actief geparticipeerd in de veldtrainingen.

Lokaal wordt er op 31 januari een aanvang gemaakt met een nieuwe scheidsrechterscursus. “We hebben 41 participanten die zich hebben opgegeven. Ik denk dat dit de grootste groep is”, klinkt Obergh trots. Het streven is binnen zes tot zeven weken het theoretische gedeelte af te ronden. Daarna volgt praktijk.

| de ware tijd | Door: Redactie