• maandag 11 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Arawarasluis over twee weken volledig hersteld

| starnieuws | Door: Redactie

De onderhoudswerkzaamheden aan de Arawarasluis in het district Nickerie zijn zo goed als afgerond. (Foto: LVV)

Het onderhoud aan de Arawarasluis in het Boven Nickerie/Wayambogebied zal over twee weken worden afgerond. Momenteel is door de grote droogte de zouttong in de Nickerierivier tot voorbij de Henarbrug naar binnengedrongen waardoor er geen irrigatiewater uit de rivier ingepompt kan worden voor
inzaai van padie. Een diepe coupure in de oever van zeker 40 meters breed nabij de sluis, is reeds gedicht en wordt verder verbreed en versterkt. Alle benodigde materialen worden middels een ponton vanuit de omgeving aangevoerd. 

Minister Parmanand Sewdien van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft het afgelopen weekend een oriëntatiebezoek gebracht aan de Arawarasluis. Door gebrek aan onderhoud tijdens de afgelopen 15 jaren, was de sluis buiten werking. Deze sluis is in 1963 gebouwd met de bedoeling om water vanuit de Boven Nickerierivier te stuwen naar de natte rijstbouw. Het water stroomde anders via de Wayamborivier richting Coppename. 

Het water dat momenteel verspild raakt, zal worden omgeleid naar de rijstvelden. De dienstwoning ter plekke is ook al bijna opgeknapt. Als alles volgens schema verloopt,  kan er binnen een maand een verhoging van het waterniveau in de Nickerierivier verwacht worden. Voorbereidingen worden getroffen om vanuit het dorp Konomerume (Donderskamp), welke op een afstand van 15 minuten varen ligt, personeel aan te trekken die na training, in dienst genomen zal worden voor bediening en onderhoud van de sluis en het emplacement, meldt LVV.

| starnieuws | Door: Redactie