• zaterdag 10 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Apache en Total veranderen van exploratie richting

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Nu Total en Apache vier olievondsten op rij hebben gedaan in blok 58 voor de kust van Suriname, zullen ze zaken in 2021 anders aanpakken. Het 50/50-partnerschap kondigde zijn laatste ontdekking, Keskesi East-1, aan en voltooide met succes een reeks succesvolle putten die van west naar oost door blok 58 lopen. Net als bij de andere vondsten, stuitte het op het lichte olie en condensaat in twee lagen.

Vooruitblikkend verandert de richting van hun inspanning. Het plan voor de volgende exploratieput, Bonboni, zal in het noordelijke deel van het blok worden geboord. "De eerste vier putten stonden in een rij om maar één kant op te gaan. Ze zijn in de trend met de putten die in de blokken zijn geboord, zowel in het oosten als in het westen van ons komt nu een booreiland binnen - aan de andere kant van ons," zei John Christmann, CEO van Apache, in een telefoontje met analisten in november.

Net naar het oosten, in Blok 52, kondigden Petronas en ExxonMobil in december een ontdekking aan die de lijn verlengt. Ze hebben geen details over de olievondst gegeven.

Bij een andere wijziging dit jaar in Blok 58, voert Total de operatie uit vanaf 1 januari. "We zijn verheugd, als nieuwe exploitant van het blok, om de beoordelingsoperaties te starten die zijn ontworpen om de ontdekkingen van 2020 te karakteriseren, terwijl we tegelijkertijd een tweede verkenningscampagne starten op dit productieve blok in 2021," zei Kevin McLachlan, senior vice president-Exploration bij Total.

Om dit te doen zullen ze overschakelen van een naar twee boorplatforms om verkennings- en evaluatiewerkzaamheden te versnellen in het blok dat overeenkomt met 250 blokken in de Amerikaanse Golf van Mexico. "We willen graag meer naar het soort noordelijke centrale deel gaan en precies die dimensie hiervan laten zien in termen van het blok. Dus het is spannend," zei Christmann.

Bonboni heeft een lijst van 20 impactvolle putten die Westwood Global Energy Group dit jaar nader bekijken. Het resultaat is waarschijnlijk van groot belang voor degenen die de blokken in Suriname hebben gehuurd, waarvan de meeste ten noorden en oosten van de eerste ontdekkingsputten liggen.

Ze zullen ook op andere doelen schieten. Het putrapport van Keskesi vermeldde dat het boren dieper was gegaan om "doelen van het geologische tijdperk neocomia (Vroeg-Krijt)" te evalueren. Het is een van de weinige intervallen die meer olie kunnen opleveren. Op basis van de geologische evaluatie lijken er andere productieve lagen te zijn.

"We hebben acht verschillende speltypen gezien in blok 58. En tot nu toe hebben we er twee getest", zei Christmann. Hij voegde eraan toe dat het geologische tijdperk Turonian het volgende doelwit was. Apache probeerde er naar toe te boren in de ontdekkingsbron, de Maka Central-1, maar werd geblokkeerd door hoge druk.

"Het is gewoon een kwestie van uitzoeken wanneer en met welke bron we dat willen doen. We denken dat daar een groot potentieel is. En dan zijn er eigenlijk nog vijf andere soorten," zei hij.

De aanstaande putten zullen worden geboord door de Maersk Valiant en de Maersk Developer, die de nabijgelegen put voor Petronas en ExxonMobil hebben geboord. Mærsk Developer en Maersk Valiant zullen worden ingezet voor een geschatte gecombineerde totale duur van 500 dagen. Mærsk Developer zal naar verwachting in januari 2021 beginnen, terwijl Maersk Valiant naar verwachting in maart 2021 van start gaat.

De totale waarde van de vaste contracten is ongeveer US$ 100 miljoen, inclusief rig-aanpassingen, geleverde geïntegreerde diensten en een mobilisatievergoeding voor Maersk Valiant. De contracten bevatten verschillende verlengingsmogelijkheden.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie