• donderdag 30 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Apache boort tweede succesvolle taxatieput in blok 58

| de ware tijd | Door: Redactie

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Oliemaatschappij Apache heeft in blok 58 voor de Surinaamse kust een tweede succesvolle taxatieput geboord. In de Sapakara South 2-boorput (SPS 2) is een kolom aardolie van 36 meter aangetroffen in een hoogwaardig reservoir. Gegevens verzameld uit de stroomtest en de daaropvolgende drukopbouw wezen op een bron van meer dan tweehonderd miljoen vaten olie. Dat maakte Apache woensdagavond bekend.

De put bevindt zich ongeveer 4,6 kilometer ten zuiden van de Sapakara South 1-taxatieput (SPS 1). “De resultaten van de SPS 2-boor- en stroomtesten zijn consistent met onze pre-drill-verwachtingen, bevestigen onze geologische, geofysische en reservoirmodellen en, belangrijker nog,

voegen substantiële reserves toe voor een potentiële ontwikkeling”, zei Apache-topman John J. Christmann.

“Als je je nu contractueel verbindt om werk te laten verrichten voor een totaal bedrag van 75 tot 95 miljoen US dollar, dan lijkt het mij sterk dat zij geen geloof hebben in het project.”

In hetzelfde blok vinden ook andere booractiviteiten plaats. Bij de Krabdagu-ontdekking, die ongeveer zeventien kilometer ten oosten van Sapakara ligt, worden twee taxatieputten geboord. Krabdagu 2 wordt al geboord en Apache verwacht dat nog deze maand bij Krabdagu 3 zal worden geboord met een tweede boorplatform.

Robuuste evaluaties

Het boorschip, Development Driller-3, moet donderdag in het gebied aankomen. “Dit boorschip zal een verkenningsput, de Krabdagu 3, boren. Het doel is om de eerdere Krabdagu 1-vondst nader te onderzoeken om volumes aan te kunnen tonen voor het eerste ontwikkelingsproject in blok 58”, zegt Staatsolie-directeur Annand Jagesar tegen de Ware Tijd. Duur van de boring en het testen zal 120 dagen in beslag nemen.

Jagesar: “Als deze putten goed zijn, dan betekent het dat ze samen met het Sapakara-reservoir voldoende reserves aantonen voor een ontwikkeling en zal er een studie worden gemaakt over de kenmerken van het reservoir.” De resultaten worden vervolgens bij Staatsolie ingediend. “Dat moment wordt aangeduid als Declaration of Commerciality, DoC. Na acceptatie van de DoC zal de operator dan een investeringshaalbaarheidsstudie uitvoeren.”

Als de investering haalbaar wordt geacht, wordt een Field Development Plan ingediend. Als dit wordt goedgekeurd door alle partijen is er sprake van Final Investment Decision (FID). Het gaat om miljarden Amerikaanse dollars aan investeringen wat, aldus de directeur, “robuuste evaluaties” vereist. Apache heeft een belang van 50 procent in blok 58, terwijl de andere helft in handen is van het Franse TotalEnergies dat ook de operator is.

FID

Alle activiteiten die momenteel in blok 58 gaande zijn, wijzen er volgens belastingconsulent Roy Shyamnarain erop dat er een FID zal worden genomen en dat de olie in het blok in productie zal worden gebracht. Tegen de Ware Tijd zegt hij: “Als je je nu contractueel verbindt om werk te laten verrichten voor een totaal bedrag van 75 tot 95 miljoen US dollar, dan lijkt het mij sterk dat zij geen geloof hebben in het project. Maar dit is mijn persoonlijke conclusie.”

Het inhuren van het boorschip Development Driller 3 is voor hem een duidelijk teken dat TotalEnergies zich volledig inzet om binnenkort zijn FID voor blok 58 te maken ondanks de recente, tegenvallende resultaten bij de Dikkop-, Bonboni- en Awari-putten in hetzelfde blok. “De beslissing om DDIII in te huren in dit opzicht is veelzeggend, aangezien deze klasse boorschepen speciaal zijn ontworpen voor complexe diepwaterontwikkelingen in uitdagende geologische omgevingen”, schrijft de belastingadviseur op zijn LinkedIn-pagina.

Hij verwijst verder naar een verklaring van algemeen directeur Patrick Pouyanne, dat de vertraging in het nemen van een FID te wijten is aan “een gebrek aan vertrouwen in het begrijpen van de tot nu toe ontdekte reservoirs, veroorzaakt door een mismatch tussen wat seismische gegevens aantonen en de resultaten van de afbakeningsputten”.

| de ware tijd | Door: Redactie