• dinsdag 15 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ANAND BIHARIE “ZIJN WE KLAAR VOOR HET LOSLATEN VAN DE KOERS?”

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De wisselkoersvrijlaten behoort in Suriname voorrang te krijgen boven een vaste wisselkoers, een principe welke de econoom Anand Biharie onderstreept.

“Gegeven de huidige wereldconstellatie en economische verbondenheid tussen landen is het meest optimale model voor de waarde van de valuta, de koppeling aan een zwevende wisselkoers systeem”. Dat betekent volgens de econoom dat de waarde van de SRD het resultaat moet zijn van vraag naar een bepaalde valuta tegenover het aanbod van een bepaalde valuta. Volgens dit uitgangspunt moeten wij zo snel mogelijk overstappen naar een zwevende wisselkoers systeem.

Herstelplan “De vraag is of Suriname deze weg kan bewandelen” merkt Biharie op. Anders gesteld werpt hij op of er valide argumenten zijn om de koers niet los te laten. Daarvoor noemt hij het crises en herstelplan van 2021-2022. “Nu zien we dat we geconfronteerd worden met een aangepast herstelprogramma”. Biharie zegt dat het aanpassen van het herstelplan betekent dat het niet goed genoeg is bevonden door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). “Suriname wilde geen zwevende koers, maar de argumenten ontbraken”.

“Suriname moet niet onmiddelijk overstappen op zwevende koersen want het probleem dat de SRD in waarde afneemt is niet in hoofdzaak gelegen in oneerlijke marktpartijen zoals in het herstelplan staat, maar door het feit dat in de vorige regeerperiode miljarden onterecht zijn verdwenen vanuit de Centrale Bank van Suriname”.  

Overaanbod 

De koers fluctueert in Suriname omdat er een over aanbod is van SRD’s in handen van een kleine groep die veroorzaakt dat een groter aanbod van SRD’s plaatsvindt op de valutamarkt. De valutavooraad is niet toereikend om alle SRD’s omgewisseld te krijgen, verklaard Biharie. “Het probleem is dus niet het tekort aan valuta, maar het overaanbod van SRD’s”. Aan de andere kant zegt de econoom dat monetaire financiering geen minpunt is wanneer het gepaard gaat met productie. Wanneer geld geleend wordt zonder dat er productie tegenoverstaat zetten ondernemers de gelden om in valuta. Het geld komt dan niet terecht in de reële economie. Dit zorgt voor devaluatie van de munt. Volgens Biharie is de juiste medicijn geen symptoombestrijding. “We moeten de stijgende koers niet bestrijden door de overstap naar het loslaten van de wisselkoers, maar de verdwenen gelden zien terug te halen”. 

UNITEDNEWS

 

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie