• zondag 16 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AMERIKA BEZORGD OVER ILLEGALE VISSERIJ VOOR DE GUYANESE KUST

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De Verenigde Staten van Amerika maakt zich zorgen om de illegale visserij voor de kust van de Guyana’s. Sarah Ann Lynch, de Amerikaanse ambassadeur in Georgetown, was in dat kader op oriëntatie in Regio Zes (East-Berbice Corentyne). Dit is precies tegenover Suriname. Zij had een ontmoeting met vissers en leden van de zakenwereld over een reeks van issues.

Aan de orde kwamen ook andere vraagstukken, zoals niet-gerapporteerde en ongereguleerde visserij, het verbod op de export van katvis naar de Verenigde Staten, vergunningenbeleid voor kleinschalige vissers, bestuur en veiligheid.

Tijdens een belegde persconferentie in het City Inn Hotel, samen met de voorzitter van de Upper Corentyne Kamer van Koophandel, Krishnand Jaichand, uitte ambassadeur Lynch empathisch haar bezorgdheid over de zaken die aan de orde waren gesteld tijdens haar ontmoeting met de Upper-Corentyne Fishermen Co-op.

Wat de kwestie van de illegale visserij betreft blijven Guyana en de Verenigde Staten samenwerken in het kader van de bilaterale overeenkomsten die beide landen hebben ondertekend om op dit gebied gezamenlijk patrouilles uit te voeren en opleidingen te verzorgen. Verwijzend naar een overeenkomst inzake scheepsbeheer die is geratificeerd zal de Verenigde Staten Guyana blijven steunen bij de bestrijding van een illegale handel die het land berooft van broodnodige hulpbronnen. “Er is een nieuwe regering in de Verenigde Staten. De regering-Biden houdt zich bezig met klimaatverandering. De kwestie van de illegale visserij heeft gevolgen voor het milieu en de wereldeconomieën. Geld wordt uit de zakken van vissers gehaald en gaat ergens heen waar het niet heen hoort te gaan.

Mij is verteld dat er minstens 10.000 vissers in Guyana zijn, dus dit is belangrijk,” zei Lynch. Zij uitte ook haar bezorgdheid over de kwestie van de vergunningen die aan de orde zijn gesteld door de vissers die hun beroep uitoefenen in wateren die aan Suriname toebehoren.

Jaichand legde uit dat de vissers langs de Corantijn momenteel ongeveer USD 3.000 moeten betalen om te mogen vissen op grond van een illegale regeling met een visbedrijf met vergunning in Suriname. Hij geeft verder aan dat zelfs wanneer de vis wordt gevangen, deze eerst naar Suriname moet gaan en dat de afgekeurde vangst vervolgens naar Guyana wordt gestuurd.

De voorzitter van de Kamer benadrukt evenwel ook te hebben vernomen dat de Guyanese minister van Landbouw hard aan de weg getimmerd om samen met de Surinaamse autoriteiten ongeveer 150 Guyanese vissers van vergunningen voor voorzien.  Lynch beloofde zich te buigen over het verbod op de uitvoer van katvis naar de Verenigde Staten, dat gevolgen heeft voor de visexporteurs, die profiteren van de vraag naar dit product in de diaspora. De regering van de VS heeft zich ermee bezig gehouden, aangezien er rechtstreeks met de plaatselijke visserijautoriteiten wordt samengewerkt.

Exporteurs van katvis moesten van de Amerikaanse Food and Safety Inspection Services (FSIS) documentatie overleggen om te verifiëren dat hun inspectiesysteem gelijkwaardig was aan de Amerikaanse normen. Het verzuim om dit te doen, leidde ertoe dat de Verenigde Staten in september van 2017 een verbod hebben ingesteld op de invoer van katvis uit Guyana en andere landen die niet aan de eisen voldoen.

UNITEDNEWS

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie