• zondag 04 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ambulances in RGD-Para al maanden niet operationeel

| de ware tijd | Door: Redactie

door Jason Pinas

PARAMARIBO — “We maken ons ernstig zorgen. De situatie moet nu veranderen om meer doden te voorkomen. De regering moet prioriteiten stellen en snel ingrijpen.” Deze noodkreet uit assembleelid Patrick Kensenhuis (NDP) van Para. Hij deelt hiermee de zorg van kapitein Sergio Jubithana van het dorp Hollandse kamp, na het overlijden van een familielid “naar alle waarschijnlijkheid”  omdat niet snel medische hulp kon worden geboden, nadat betrokkene een beroerte had gekregen.  

Onderweg overleden

Jubithana: “Er is vanaf januari geen ambulance ter beschikking voor ons gebied. Nu is het ergste gebeurd.” Hij vertelt aan de krant dat er geen ambulance

beschikbaar was en ook geen arts toen zijn zwager ziek werd. De familie besloot hem per eigen gelegenheid naar de Spoed Eisende Hulp in Paramaribo te vervoeren, maar hij overleed onderweg.

“De familie besloot hem per eigen gelegenheid naar de Spoed Eisende Hulp in Paramaribo te vervoeren, maar hij overleed onderweg”

“Dit hele uitgestrekte verzorgingsgebied met de dorpen Wit’ Santi, Matta, Pikin Saron, Bigi Poika, Kabenda dorp en Hollandse Kamp, zit al sinds tijd zonder ziekenwagen”, klaagt Jubithana, die ook  voorzitter is van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen in Para (Osip).

Geen arts beschikbaar

Hij stoort zich ook aan het feit dat de enige RGD-arts op wie deze dorpen zijn aangewezen nu met verlof is. Lokale bewoners moeten het voorlopig doen met verpleegkundigen. Hij zegt dat door afwezigheid van de arts dorpelingen naar Paramaribo gaan voor medische hulp. “Niemand heeft er iets over gezegd omdat het ergste nog niet was gebeurd. Nu mijn zwager is overleden is het duidelijk geworden dat dit ernstig is en dat we dit kenbaar moeten maken.”Osip zal het beleid nu omgooien en de focus niet langer leggen op alleen grondenrechten, maar maakt ook gezondheidzorg tot prioriteit.

Groter gebied getroffen

Volgens Kensenhuis geldt het gesignaleerde niet alleen de inheemse dorpen, maar ook andere gebieden, zoals de plantages. Hij zegt dat geen van de RGD-posten in Para een goede ambulance heeft. Kensenhuis: “De gezondheidszorg in Para is op dit moment heel slecht. Ons district ontbeert adequate zorg. Er zijn ook geen medicijnen beschikbaar.” Pogingen van de krant om de directie van RGD te spreken zijn vruchteloos gebleven.

| de ware tijd | Door: Redactie