• donderdag 25 February 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ambassadeur Rajendre Khargi: Surinaamse soft power mobiliseren

Datum: | Bron: Dagblad Suriname | Door: Redactie

Nieuwbakken ambassadeur van Suriname aan het Koninkrijk der Nederlanden, Rajendre Khargi, heeft in zijn eerste activiteit na het overhandigen van zijn geloofsbrieven aan Koning Willem-Alexander, drie punten gepresenteerd over hoe hij de rol zal vervullen. Ambassadeur Khargi sprak tijdens een online seminar over de Surinaamse landbouw, georganiseerd door VHP Nederland.

Weg van ontwikkelingsrelatie

Hij gaf aan op welke hoofdlijnen het werk gedaan zal worden. Ten eerste gaat het om het gebruikelijke: diplomatiek werk, verstevigen van de band, vertrouwen herstellen en de relatie verstevigen op alle gebieden tussen Suriname en Nederland. “Ten tweede is er een opdracht aan mij gegeven door de president om de nieuwe handelsrelatie aan te gaan. Weg van de ontwikkelingsrelatie die er bestond tussen de landen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar daar zullen wij aan werken. Er is onlangs al een hoog ambtelijk overleg geweest.”

Nieuw element

Het derde is een nieuw element in de Surinaamse diplomatie. Dat is het mobiliseren van de Surinaamse soft power. In andere landen speelt dat steeds meer een grotere rol in de moderne tijd. “Als je denkt aan soft power heb je het over ons erfgoed, onze cultuur en sport. Dat kan betekenisvol zijn en impact hebben”, stelde de ambassadeur. “Kijk maar naar Nederlands voetbal. In haast elke ploeg is er een Surinamer op een strategische plek. Zo kun je ook kunst en cultuur uitstippelen. In dat kader neem ik ook mee het mobiliseren van de potentie van de Surinaamse diaspora. Dat zijn de drie elementen die het werk gaan bepalen van de ambassade in Nederland. Daar zullen we in rust, maar in hoog tempo werken.” Ambassadeur Khargi stelde dat Suriname in een lastige situatie is. “We moeten de situatie niet onderschatten. Maar dat neemt niet weg dat er een opdracht is. We gaan nu richting de stabilisatiefase.”

Herstel relatie

De diplomatieke betrekkingen tussen Suriname en Nederland zijn inmiddels na tien jaar weer op optimaal niveau. Ambassadeur Rajendre Khargi is ontvangen door koning Willem-Alexander. De Nederlandse ambassadeur, Henk van der Zwan, heeft eveneens zijn geloofsbrieven aangeboden aan president Chandrikapersad Santokhi. Met deze formele stap zijn er weer ambassadeurs in beide landen geaccrediteerd. Daarmee zijn de afspraken ingevuld tussen president Santokhi en minister-president Mark Rutte om de diplomatie betrekkingen op het hoogste niveau te herstellen.

Asad Mushtaq

Datum: | Born: Dagblad Suriname | Door: Redactie