• vrijdag 30 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ambassadeur Guyana op het matje geroepen na uitspraken Guyanese vp Jagdeo

| waterkant | Door: Redactie

De ambassadeur van Guyana, Keith George, is gisteren door de ad interim minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Krishnakoemarie Mathoera, ontboden. Dit, naar aanleiding van uitspraken die gedaan zijn door Guyanese regeringsfunctionarissen met betrekking tot de kwestie van de illegale Guyanese vissers in Surinaamse wateren.

Ondermeer de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo haalde tijdens een bijeenkomst met Guyanese vissers in East Coast Demerara aan dat hij de Surinaamse regering geheel onbetrouwbaar vindt en dat er enorme corruptie op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is.

Tijdens het gesprek met de ambassadeur heeft ad interim minister Krishnakoemarie Mathoera de

uitspraken van de vicepresident van Guyana bestempeld als te zijn onverantwoordelijk, niet diplomatisch en welke niet in lijn zijn met de geest van de samenwerking als buurlanden. Voorts gaf de minister aan dat de uitspraken onnodige druk op de relatie leggen, omdat beide ministers van Buitenlandse Zaken drukdoende zijn om zaken te bespreken.

Minister Mathoera communiceerde verder het regeringsstandpunt dat de uitspraken van de vicepresident als een onvriendelijke daad worden beschouwd die volledig in contrast is met de goede betrekkingen tussen de beide staatshoofden.

Tot slot is er tijdens deze ontbieding een beroep gedaan op de vicepresident van Guyana om de diplomatieke inspanningen af te wachten en zich te onthouden van verregaande publieke uitspraken omtrent deze kwestie, die thans aan de orde zijn tussen de beide landen.

De ambassadeur van Guyana in Suriname, zal de boodschap van de ad interim minister van BIBIS, overbrengen aan de president van Guyana.

| waterkant | Door: Redactie