• vrijdag 20 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Amazon Conservation Team presenteert Inïrï

| de ware tijd | Door: Redactie

Amazon Conservation Team presenteert Inïrï

17/12/2021 03:14 - Tascha Aveloo

Traditionele craft en sieraden ontworpen en vervaardigd door inheemse vrouwen uit het zuiden van Suriname. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - In Readytex Art Gallery vond donderdag de presentatie plaats van Inïrï Rainforest Jewels & Craft. Er zijn sieraden getoond ontworpen door vrouwen uit inheemse dorpen, in het zuiden van Suriname, die tegen de grens van Brazilië aanliggen. De tentoonstelling is het nieuwste project van het Amazon Conservation Team Suriname (ACTS).

Voor het project is Judith Uiterloo van Atelier Doré aangetrokken om met dertig vrouwen te werken aan nieuwe vormgeving van sieraden. Dit door de traditionele methodieken te gebruiken op manieren waaraan ze nooit hadden gedacht. Volgens Uiterloo was het een inspirerend proces. Ze heeft de vrouwen ook kunnen overtuigen van het gebruik van meer natuurlijk materiaal uit hun omgeving. De sieraden waren te zien op kleding vervaardigd door designer Christel Nirk.

De kernactiviteiten van ACTS zijn conservatie van cultuur oftewel cultuurbehoud en verbetering van de levenspositie van de inheemsen in de gebieden waar zij actief is. In dat kader is er de afgelopen twintig jaar geprobeerd om de vele vrouwen die traditionele craft en sieraden maken te faciliteren.

De sieraden werden opgekocht voor wederverkoop in Paramaribo. "Maar door de jaren heen hebben we ook geleerd dat dit niet onze corebusiness is en dus zijn we op zoek gaan naar partners", vertelt ACTS-directeur Minu Parahoe. De sieraden zijn na deze kunstzinnige presentatie te koop bij Icana en Readytex.

Op de avond zelf zijn een aantal exemplaren verkocht. Tijdens de presentatie was er live schilderen door Shaquille Bottse en muziek van dj Cat in samenspel met de djembé van kunstenaar Andre Mosis. ACTS is volgend jaar twintig jaar actief in Suriname.

  Tweet 

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie