• zondag 25 July 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Alle 4 diplomatieke paspoorten ex-minister Hoefdraad ingetrokken

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO - De diplomatieke paspoorten van de voortvluchtige ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zijn donderdag ingetrokken. Hij had er vier. De instructie om de reisdocumenten in te trekken was al enkele maanden geleden aan ondergeschikten gegeven door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis). Bij navraag van de redactie van de Ware Tijd donderdag naar de stand van zaken bleken de diplomatieke paspoorten nog steeds niet te zijn ingetrokken.

Na een hernieuwde opdracht van Ramdin werden ze onmiddellijk ingetrokken. "Nu zijn ze officieel ingetrokken. Aan alle buitenlandse missies is gemeld dat die paspoorten ongeldig zijn verklaard", aldus Ramdin. Desgevraagd zegt hij dat na vragen van de pers op maandag 24 mei per diplomatieke nota de Cubaanse regering is gevraagd of de voortvluchtige bewindsman zich in Cuba bevindt. Mondeling heeft de Cubaanse ambassadeur in Suriname tegenover Ramdin ontkend dat zulks het geval is.

Daar deze kwestie per diplomatieke nota aan Havana is gevraagd wordt nog gewacht op een formele en schriftelijke mededeling van de Cubaanse regering. De minister verwacht dat het minstens een maand kan duren voordat Paramaribo antwoord krijgt. "Want, nu we dat per diplomatieke nota hebben gevraagd, moeten ze onderzoek doen om na te gaan of hij daadwerkelijk daar is of niet. Zij zullen hun tijd nemen om hun in- en uitreisdienst alles te laten checken, dus we verwachten wel een antwoord", zegt de bewindsman.

Tijdens een persconferentie stelde president Chandrikapersad Santokhi op vragen van de media dat de kwestie over de verblijfplaats en opsporing van Hoefdraad steeds zal terugkomen zo lang hij niet is aangehouden. Ook in het parlement wordt hierover vragen gesteld. "En dit zal een issue blijven totdat hij verantwoording komt afleggen bij het gerecht", zegt Santokhi. Via de procureur-generaal is enkele maanden geleden een internationaal signaleringsverzoek gedaan aan Interpol. De internationale politieorganisatie vroeg om additionele informatie.

Nadat die werd verstrekt informeerde Interpol de lokale justitiële autoriteiten afgelopen dinsdag dat het hernieuwde verzoek is ontvangen. Nu is het afwachten of de internationale signalering of 'red alert' tegen Hoefdraad door Interpol zal worden gelanceerd. "Natuurlijk moeten de inlichtingen een veiligheidsdiensten met hun netwerken meer informatie verzamelen en als we informatie krijgen dat hij in land X gezien wordt zoals enkele weken geleden dan is het de minister van Buza die gelijk ingrijpt, die checkt of het waar is", aldus de president.

Maar ook de procureur-generaal wordt ingeschakeld om met diens justitiële samenwerkingsstructuren en Interpolstructuren na te gaan of de informatie klopt. Minister Ramdin zegt dat zodra de internationale signalering tegen ex-minister Hoefdraad door Interpol is gelanceerd en hij bij een grensovergang gebruik maakt van zijn Surinaams paspoort hij tegen de lamp zal lopen en worden gearresteerd.

Tegen de voortvluchtige ex-minister is door het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk proces gevoerd. In februari is tegen Hoefdraad een gevangenisstraf van twaalf jaar, onmiddellijke gevangenneming en een geldboete van SRD 500.000 geëist. Hij zou zich volgens het OM onder andere schuldig hebben gemaakt aan deelneming aan een criminele organisatie, overtreding van de bankwet, witwassen, overtreding van de Anti-corruptiewet, ambtsverduistering en oplichting.

Lees meer: Paspoorten ex-minister Hoefdraad ingetrokken - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2021/06/11/paspoorten-ex-minister-hoefdraad-ingetrokken/#ixzz6xYbecz3d

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie