• zondag 04 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AHKCO gaat accreditatietraject in

| de ware tijd | Door: Redactie

‘Afgestudeerde journalisten kiezen voor sector Communicatie’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Met het traject voor accreditatie moet je veel trainingen en workshops verzorgen omdat je de medewerkers moet klaarstomen. En personeel met goede kwaliteiten ligt niet voor het rapen.” Jane Kolf-Bergraaf, directeur van de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuur Onderwijs (AHKCO)  legt hiermee de pijnpunten bloot die te maken hebben met het accreditatieproces.

Zij wil de opleidingen die verzorgd worden door het AHKCO binnen vijf jaar accrediteren. Zij is voorstander van verdere scholing van het personeel.  Tegen deze achtergrond hebben de medewerkers recent een Nederlandse taalcursus gevolgd omdat taal voor

de opleiding erg belangrijk is.

 “Wij streven naar waarborging van de kwaliteit en persoonlijke groei en ontwikkeling. Als opleiding moet je niet alleen een professional opleiden maar je moet ook de persoon ontwikkelen”

Studierichtingen

“Wij streven naar waarborging van de kwaliteit en persoonlijke groei en ontwikkeling. Als opleiding moet je niet alleen een professional opleiden maar je moet ook de persoon ontwikkelen.” Op dit moment zijn er zestien medewerkers en 54 docenten werkzaam bij de AHKCO van wie slechts tien procent voltijds. Kolf zegt dat dit ook een aandachtspunt is bij het accrediteren en dat ook het aanpassen van de salarissen prioriteit is. Er zijn  drie studierichtingen: Journalistiek en Communicatie, Sociaal Cultureel Vormingswerk en Beeldende Kunsten.

Kolf is twintig jaar  verbonden aan de instelling, eerst als docent en daarna cursusleider en sinds een jaar directeur. “Het is een voorrecht om leiding te kunnen geven aan een instituut waarvan je weet dat je samen met anderen verandering kan brengen binnen de samenleving”.Geld

De AHKCO is nu drie jaar bezig met het accreditatieproces en in juli doet Kwaliteitsbureau Nova de eerste visitatie. “Dat vereist heel hard werken want alle protocollen en procedures moeten vastgelegd worden, terwijl wij beperkte middelen ter beschikking hebben. Het afgelopen jaar is met succes een aanvraag gedaan voor subsidie van de overheid door tussenkomst van het directoraat Cultuur van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC). Hiermee kan een deel van de certificering worden gefinancierd.

Om zelfvoorzienend te zijn en de verdere kosten voor accreditatie te kunnen betalen, is de opleiding  begonnen met eenjarige opleidingen voor Journalistiek en Communicatie en Sociaal Cultureel Vormingswerk. Deze laatste opleiding gaat, vanwege het grootste aantal studenten, als eerste door het traject van certificering. Belangrijk voor Kolf is dat de student centraal staat. “Ook voor het certificeringsproces is het belangrijk om een studentvriendelijk beleid te hebben. We hebben daarom veel evaluaties gehad met beleid ondersteunende commissies”.

Door accreditatie van de opleidingen zullen studenten en afgestudeerden meer mogelijkheden hebben.

Mogelijkheden

Om de studenten nog meer mogelijkheden te bieden is de AHKCO in gesprek met vier universiteiten in Nederland en België. Het is de bedoeling dat de Surinaamse instelling op termijn ook masteropleidingen zal aanbieden. Kolf stelt dat meer dan zestig procent van de studenten de studie afrondt. Ze stelt consequent afgestudeerden van Sociaal Cultureel Vormingswerk terug te zien  in de samenleving, vaak zelfs als entrepreneurs. “Bij de richting Journalistiek en Communicatie merk je dat afgestudeerden meer trekken naar communicatie. Dat heeft te maken met het feit dat men met een bachelor diploma meer verdient in een bedrijf dan als journalist.”

Kolf-Bergraaf is ook voorzitter van Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname waarvan wijlen Werner Duttenhofer aan de wieg heeft gestaan. Vanaf toen was een heikel punt, dat de lonen binnen de media laag zijn.

“Je merkt dat journalisten ook de rol van communicatie medewerker op zich nemen, maar het zijn twee verschillende dingen. De journalist moet het belang van de samenleving dienen en de communicatie medewerker dient het belang van de organisatie dus deze twee combineren kan nooit”, vertelt Kolf die zestien jaar cursusleider van de richting Journalistiek en Communicatie is geweest. Ze heeft gemerkt dat de groep die uiteindelijk voor de media kiest niet groot is. Door accreditatie van de opleidingen zullen studenten en afgestudeerden meer mogelijkheden hebben.

| de ware tijd | Door: Redactie