• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Affordable housing program mogelijk ‘op operatietafel’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Terwijl de facebookpagina van het Affordable Housing Programma (AFP) laat weten dat het programma in uitvoering is, gaat veel mis achter de schermen. Mark Rommy projecmanager van het projectbureau voor het Landelijk Woningbouw Programma Fase 1 2022-2025 zegt zelfs dat het programma “op de operatietafel ligt”. Harish Monorath die voorzitter is van de Project Steering Committee van het AFP spreekt van “een tijdelijke stilstand”.

Volgens Monorath komt dit doordat de overheid de afspraken met de Islamic Development Bank niet is nagekomen. “De overheid heeft twee jaren achter elkaar de eigen bijdrage niet betaald voor het

uitvoeren van het programma. Dat is een bedrag van 200.000 US dollar. Zodra dat bedrag betaald is kan het programma weer van start gaan”, zegt Monorath.

Complexer

Toch blijkt na navraag van de redactie dat het een en ander wat complexer is. Zo heeft de projectdirecteur Marlene Ameloo haar ontslag ingediend en heeft een deel van het personeel al vanaf januari geen salaris ontvangen. “Het ontslag van mevrouw Ameloo is niet aanvaard, dus dat komt goed. Maar er is werkelijk een grote mate van demotivatie en ontmoediging. Doordat het geld dat er was is opgegaan aan het uitbetalen van personeelsleden. Zo lijkt het alsof het personeel maar niets doet”, zegt Monorath.

Volgens bronnen op het ministerie echter, wordt er flink politiek gespeeld met deze zaak. Zo zou de ‘politiek’ Ameloo wegwillen omdat ze een topvergoeding zou ontvangen voor haar diensten. Het AFP dat voorheen het Low Income Shelter Program (1 en ll) heette kent een woelige geschiedenis met enkele rechtszaken tegen de overheid omdat de salarissen die in US dollar berekend waren en in SRD uitbetaald werden, tegen een achterhaalde koers betaald werden.

Uiteindelijk kreeg de vorige minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting Andre Misiekaba na een bezoek aan Dubai de donor, de Islamic Development Bank (IsDB), zover het programme voort te zetten met de nieuwe naam Affordable Housing Program. Echter, vanaf de launch van het AFP in oktober vorig jaar in Brokopondo is nog niemand in aanmerking gekomen voor de subsidie voor nieuwbouw, renovatie of uitbouw.

| de ware tijd | Door: Redactie