• dinsdag 09 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ADHIN WIL OOK TOETSING OUDE AMNESTIEWET

| united news | Door: Redactie

“We moeten zeker breder kijken naar de zaak. Want als we geen leed willen aandoen en allerlei soort emotionele dingen, dan moeten we inderdaad gaan kijken welke consequenties verbonden worden. Als wij zelf de consequenties vaststellen, vind ik dat niet correct.”

Dit zegt NDP-parlementariër Ashwin in de marge van de teruggedraaide Amnestiewet van 2012. De periode van de decembermoorden van 1982 zijn met de laatste aanpassing weer ‘geschrapt’ uit de wet. Adhin en fractielid Ebu Jones zijn van mening dat er een ongepast handeling heeft plaatsgevonden. Bij hen rijst de vraag in hoeverre de ‘originele’ wet van 1989 wel dan niet in strijd is met de Grondwet.

De Amnestiewet van 2012 is afgekeurd door het Constitutioneel Hof (CHOF). De NDP-fractie stelt voor dat ook de wet van 1989 de revue passeert bij het CHOF. “Het zou wel interessant zijn om van het Constitutioneel Hof te horen in welke mate de oude Amnestiewet in strijd is”, zegt Adhin.

De coalitie wenst geen uitspraken te doen over de juistheid van de Amnestiewet van 1989. Indien de oppositie haar twijfels hierover heeft, staat zij volgens VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien vrij om het CHOF te vragen om ook deze wet te toetsen. “Dan bent u vrij met vijf parlementariërs om dat alsnog in te dienen. Vooralsnog heeft die wet gegolden. Als u zegt dat u nu behoefte heeft om het te doen, bent u vrij. Daarvoor zijn die staatsorganen er”, is het antwoord van Gajadien aan Adhin.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie