• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Activist Asawini via Frans-Guyana het land uitgezet

| starnieuws | Door: Redactie

Regita 'Asawini' Edenburg

Regita 'Asawini' Edenburg is vandaag het land uitgezet via Frans-Guyana. Zij bezit de Nederlandse nationaliteit. De eerdere redenen voor haar aanhouding, waarbij zij van diefstal beschuldigd werd, zijn ingetrokken. Zij is echter het land uitgezet op beschuldiging van verstoren van de openbare orde.

De inverzekeringstelling van de activist is gisteren ook aan de orde geweest in De Nationale

Assemblee. Aan de regering werd duidelijkheid gevraagd, maar die is nog niet gekomen. De verblijfsvergunning van Asawini is in maart al ingetrokken, maar zij werd het land niet uitgezet terwijl zij in feite illegaal in het land was. De politie is in actie gekomen nadat de vrouw heftige kritiek heeft geleverd in de kwestie cyanide. Zij is geboren in Brokopondo en getrouwd met een Surinaamse man. Zij is vanaf 2012 in Suriname.

De advocaten van Asawini, Derrick Veira en Justina Eduards zeiden vanmiddag in Bakana Tori op LIM FM dat ze bezig waren met een kort geding om de uitzetting stop te zetten. Toen ze het verzoek indienden bleek dat kort daarvoor Asawini via Frans-Guyana het land is uitgezet. Zij werd van het cellenhuis Geyersvlijt gehaald en gebracht naar minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.

De raadslieden van de activist hebben geen contact gehad met hun cliënt. Zij vinden de gang van zaken ook vreemd. De advocaten zullen toch nog het proces voortzetten, omdat niet gemotiveerd is aangegeven waarom hun cliënt het land uit is gezet. De motivering en bewijzen waaraan zij zich schuldig heeft gemaakt, zijn onduidelijk.

| starnieuws | Door: Redactie