• vrijdag 17 September 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Achaibersing: Eerste helft dit jaar SRD 519 miljoen surplus

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie

Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning heeft informatie verschaft aan De Nationale Assemblee over de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven in de eerste helft van dit jaar. In de eerste helft is het resultaat (ontvangsten minus uitgaven) bij de begrotingsuitvoering een positief saldo van SRD 519 miljoen. In de eerste helft zijn vrij veel inkomsten geïnd uit de mijnbouwsector. Aan de uitgavenzijde zijn bepaalde betalingsverplichtingen door de overheid aangehouden, vanwege de onderhandelingen rond de schuldherschikking. 

Op basis van voorlopige cijfers blijkt dat SRD 5.880 miljoen is geïnd aan belastingen en niet belastingontvangsten. Dit is gelijk aan 43% van de geraamde ontvangsten voor dit jaar. Aan de uitgavenzijde zijn de personele uitgaven voor 40% gerealiseerd. De Staat heeft in het eerste halfjaar SRD 435 miljoen afgelost. Op SRD 0.2 miljoen binnenlandse aflossingen, gaat het voornamelijk aan buitenlandse betalingen in de periode januari tot en met april dit jaar. De begroting is op 25 juni aangenomen met een tekort van SRD 5.225 miljoen. 

Coalitiefractieleider Asis Gajadien zegt in gesprek met Starnieuws dat het prijzenswaardig is dat de minister in staat is op tijd informatie te verschaffen aan De Nationale Assemblee over de financiële situatie op basis van de begroting. "Het beleid is erop gericht om een positief saldo op de lopende rekening van de Staat te kunnen volbrengen. Met presentatie van de informatie en deze cijfers zal de regering in staat moeten zijn haar beleid op tijd aan te passen," vindt de politicus. 

De samenleving kan met de informatie die de minister reeds heeft verstrekt, volgens Gajadien gerust gesteld worden dat het de goede richting op gaat. Dit na jaren van enorme tekorten, die monetair gefinancierd werden en middels leningen. "We begrijpen dat grote delen van de samenleving het zwaar hebben, maar we kunnen eruit", meent de fractieleider van de coalitie. 

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie