• vrijdag 20 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Aantal covid-doden deze maand stijgt naar 39!

| starnieuws | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- Tussen Havenbeheer in Suriname en de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) zal er een leningsovereenkomst gesloten worden. 

Dit zei minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) in ABC Aktueel.

De minister ontkrachtte hiermee de bewering als zou Havenbeheer zonder tegenprestatie US$ 2,5 miljoen overmaken voor de SLM.

De bond bij Havenbeheer heeft zijn bezorgdheid geuit hierover. Zij stellen dat het bedrijf door de regering onder druk is gezet voor steun aan de SLM. De bewindsman ontkent dit.

De lening is bedoeld om het herstructureringsplan van de SLM uit te kunnen voeren. 

Het is al tijden kommer en kwel bij de Surinaamse luchtvaartmaatschappij. De schuldenlast bedraagt ruim 100 miljoen dollar, in de afgelopen elf jaar werden maar liefst zes topmannen versleten en wat over was van de luchtvloot werd de afgelopen maanden in beslag genomen door leasemaatschappijen die tevergeefs op hun geld wachtten. 

De enige Boeing 777 werd, na aanhoudende technische problemen, teruggestuurd naar de fabrikant, die het toestel aan SLM verhuurde.

Om toch nog wat vluchten uit te kunnen voeren maakt Surinam Airways voor de Schiphol-route gebruik van een Airbus A340-300 van Air Belgium, en wordt voor regionale vluchten onder andere samengewerkt met Caribbean Airlines.

De Nederlander Paul de Haan werd in maart 2021 aangesteld als CEO om de ‘national carrier’ van ondergang te redden. Althans, zijn belangrijkste opdrachten zijn om SLM uit een schuld van US$ 102 miljoen te halen, het bedrijf efficiënter te maken en nieuwe locaties in de wereld te vinden waar naar toe gevlogen kan worden.

Het aantal covid-doden deze maand is gestegen naar 39! Vandaag zijn 6 personen overleden aan deze ernstige longziekte die de wereld in haar greep houdt. In totaal zijn 1.228 personen overleden in Suriname aan Covid-19. In het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn 4 levens geëist, 1 patiënt is overleden in het St. Vincentius Ziekenhuis en 1 in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. 792 personen positief getest op het coronavirus. Er zijn 1.676 swabs afgenomen, waarvan 884 negatief zijn. Van de geteste mensen is 47.3% positief. Deze maand zijn al 16.114 personen positief getest. Op de Intensive Care Units zijn 9 zieken opgenomen. In de zorginstellingen zijn 88 Covid-patiënten opgenomen. 26 personen die volledig zijn gevaccineerd, zijn opgenomen in het ziekenhuis, de status van 49 is niet bekend. 

| starnieuws | Door: Redactie