• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Aangekocht ‘jeugddoorgangshuis’ sozavo staat te verpauperen

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO —Terwijl kinderen geplaatst worden in tehuizen waar de professionaliteit en veiligheid te wensen overlaten, blijkt het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) een pand te hebben dat bedoeld was als jeugddoorgangshuis. Dat bevestigt Bruce Sariredjo hoofd van het Bureau Rechten van het Kind in gesprek met de Ware Tijd.

“Het pand was gekocht als onderdeel van het project jeugddoorgangshuizen. Die zouden er komen in Paramaribo, Nickerie en Marowijne. In Paramaribo is het pand al aangekocht en in Nickerie en Marowijne waren de locaties al bekend”, zegt Sariredjo.

“Je moet een eigen plek hebben als

overheid, anders kom je in een situatie terecht waar je kinderen laat in onveilige situaties. En dat hebben we nu”

Het pand is in 2015 gekocht door Sozavo en staat in de buurt Blauwgrond te verpauperen. Het gras staat metershoog en er gebeurt werkelijk niets ermee. Volgens Sariredjo was er al een stichting opgezet genaamd Nieuw Horizon die zou zorgen voor het uitvoeren van het programma. “Men was al bezig met het zoeken van bestuursleden voor de stichting.”

Aandacht gevraagd

De bedoeling van de jeugddoorgaanshuizen was om jongeren op te vangen indien de overheid genoodzaakt was een kinderopvanghuis te sluiten. Dan zouden de kinderen in zo een tehuis opgevangen en professioneel begeleid worden en dan in een ander veilig bevonden tehuis geplaatst worden.

Volgens Sariredjo is het project na 2015 stil komen te staan. “Ik heb heel vaak aandacht gevraagd voor het project om het voortgang te laten vinden, maar meer dan dat kan ik niet doen.” Andere bronnen binnen het ministerie praten over oorzaak en gevolg. “Je moet een eigen plek hebben als overheid, anders kom je in een situatie terecht waar je kinderen laat in onveilige situaties. En dat hebben we nu”.

De bron legt uit dat beleid onder minister Uraqit Ramsaran heel erg stroef uitgevoerd wordt. Er wordt verwezen naar auto’s voor de maatschappelijke dienst die nodig zijn om de dienst in staat te stellen haar werk naar behoren te doen. “Die zijn sinds februari al op het ministerie. Ze staan nu al bijna een maand niets te doen.” De bron vindt echter ook dat de ministers die hebben gediend op Sozavo tussen 2015 en 2020 niet vrijuit gaan in deze. Minister Ramsaran was zoals zo vaak niet bereikbaar voor een reactie.

| de ware tijd | Door: Redactie