• dinsdag 09 March 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

40.000 aanvragen voor dispensatie tijdens lockdown

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie

De Coördinatiecommissie COVID-19 van het Korps Politie Suriname (KPS) heeft 40.000 aanvragen binnen gehad voor dispensatie tijdens de lockdown. Dit is gebleken bij de verwerking van de herregistratie-aanvragen van zowel bedrijven als individuen.

“Er wordt gewerkt met een digitaal bestand om te controleren of degenen die zich tijdens de lockdown op straat bevinden voldoen aan de criteria. Degenen die eruit zijn gegooid zijn personen die niet behoren tot een essentiële dienst of niet voldeden aan de criteria om aan te merken als essentieel”, zegt Henry Seedorf, voorzitter van de Coördinatiecommissie COVID-19 van het KPS.

Hoeveel procent van de 40.000 aanvragen is afgewezen kan nog niet vastgesteld worden, omdat het een ongoing proces is. Er komen constant aanvragen binnen. Het aantal aanvragen is veel meer dan wij hadden verwacht, merkt Seedorf op.

De nieuwe registratieperiode voor de houders van dispensatiebrieven is intussen al voorbij. Nu wordt er gewerkt aan de verwerking van de nieuwe registraties. De aanvragen gaan door een bepaalde screening en men moet voldoen aan bepaalde criteria. Voldoet men niet aan de eisen, dan komt men niet in aanmerking voor dispensatie.

Er wordt ook nagegaan als de aanvraag valide is. Het betalen van belasting door bedrijven is een van de vereisten om in aanmerking te komen voor dispensatie. Indien een bedrijf niet voldoet aan zijn belastingplicht, komt zo een bedrijf niet in aanmerking voor dispensatie. De aanvragen variëren van individuen tot bedrijven die gecategoriseerd worden als essentiële diensten, meldt Seedorf.

De manier van controle door de politie geschiedt nu middels een ID-kaart of een ander legitimatiebewijs.

Er is een COVID-19-wet en die wet heeft te maken met de uitzonderingstoestand. “Het is de COVID-19-pandemie die nu de orde bepaald en de wereld beheerst. De politie moet de openbare orde slechts handhaven welke nu wordt bepaald door de regels van deze wet.”

De politie treedt op tegen lockdownovertreders aan de hand van de wet. Het is president Chan Santokhi die elke twee weken nieuwe maatregelen afkondigt en die gelden voor die periode, geeft Seedorf aan.

Simone Awanna

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie