• vrijdag 19 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

4 miljard jaar oude gesteenten bieden aanwijzingen voor wanneer platentektoniek begon en het leven op aarde

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- Wetenschappers weten al lang dat platentektoniek vorm geeft aan het aardoppervlak en heeft bijgedragen aan het ontstaan van leven.

Wat minder duidelijk is geweest, is wanneer het begon.

Een nieuw onderzoek levert aanwijzingen op over hoe deze planetaire draaibeweging ontstond.

Onze planeet, die ontstond toen gas- en stofwolken ongeveer 4,5 miljard jaar geleden samenklonterden, was in eerste instantie verschroeiend heet. Op het oppervlak bevonden zich gloeiendhete oceanen van gesmolten gesteente en vulkanen spuwden waarschijnlijk lava de lucht in. Maar het duurde niet lang voordat de aarde begon af te koelen, en in de loop van tientallen miljoenen jaren hardde het oppervlak uit tot een korst.

Wetenschappers denken dat deze vroege korst één enkele kap was die de hele planeet omvatte, ongeveer zoals het huidige oppervlak van Mars. Op een gegeven moment (de schattingen variëren van ongeveer vier miljard tot een miljard jaar geleden) brak deze kap in stukken uiteen, waardoor een wereldwijde puzzel van korstdelen ontstond, die tegen elkaar aan botsen en onderduiken in de aardmantel of omhoog worden geduwd. De platentektoniek was geboren.

De onderzoekers zeggen dat het niet duidelijk is of er 3,8 miljard jaar geleden subductiezones waren, maar wat bekend is, is dat de nieuwe korst die werd gevormd waarschijnlijk het gevolg was van een soort platentektoniek.

De studie voegt toe aan onderzoek dat tektonische beweging relatief vroeg in de 4,5 miljard jaar oude geschiedenis van de aarde plaatsvond. Het biedt hints over hoe de planeet bewoonbaar werd en de omstandigheden waaronder de vroegste levensvormen zich ontwikkelden.

Tegenwoordig bestaat de buitenste schil van de aarde uit ongeveer 15 verschuivende blokken korst, die de continenten en oceanen van de planeet bevatten. Het proces was de sleutel tot de evolutie van het leven en de ontwikkeling van de planeet omdat het proces nieuwe rotsen aan de atmosfeer blootstelde, wat leidde tot chemische reacties die de oppervlaktetemperatuur van de aarde gedurende miljarden jaren stabiliseerden.

Als deze vroege bewegingen van 3,2 miljard jaar geleden inderdaad het begin van de platentektoniek vormden, dan zou dat betekenen dat de geologische draaibewegingen op aarde opmerkelijk vroeg begonnen. Dit was een cruciaal moment voor de evolutie van het leven zoals wij dat kennen.

Platentektoniek fungeert als een planetaire thermostaat en zorgt ervoor dat broeikasgassen diep uit de aarde in de atmosfeer belanden. De tektoniek veroorzaakt vulkanische erupties, waardoor verse voedingsstoffen diep uit de grond naar boven worden gehaald. En misschien speelde de beweging van de platen ook een rol bij de toevoer van zuurstof in de lucht.

Door inzicht te krijgen in het ontstaan van platentektoniek zeggen wetenschappers dat zij meer te weten komen over het moment waarop gebeurtenissen plaatsvonden die van groot belang waren voor het ontstaan van leven op deze planeet.

Daarom blijven wetenschappers op zoek gaan naar meer tekenen van vroege bewegingen van de aardkorst.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie