• donderdag 30 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

4 februari – Wereldkankerdag

| cds | Door: Redactie

Wereldkankerdag is een door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) geïnitieerde gezondheidsevenement voor bewustwording van kanker. Dit wordt de afgelopen 23 jaar (sinds 2000) elk jaar op 04 februari herdacht, met als doel bewustzijn te verspreiden en mensen voor te lichten over de preventie (vaccinatie), detectie (screening) en behandeling ervan.

Dit jaar is het thema van Wereldkankerdag “Close the Care Gap”, wat een voortzetting is van het thema van 2022 en zal duren tot 2024 (een campagne van 3 jaar) met gespecificeerde doelstellingen voor elk jaar. Het doel voor 2023 is: Onze stemmen verenigen en actie ondernemen. Wereldkankerdag vestigt de aandacht

op hoe belangrijk het is om kanker te voorkomen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Kanker is wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. In Suriname is kanker de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Het aantal sterfgevallen door kanker is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De meest voorkomende kankersoorten in Suriname zijn borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker bij de vrouwen en prostaatkanker, longkanker, darmkanker en kanker in het hoofd-halsgebied bij de mannen.

Vaccinatie- en screeningsprogramma’s zijn effectieve manieren om de last van bepaalde soorten kanker te verminderen. Zorg ervoor dat kinderen gevaccineerd worden voor Hepatitis B (pasgeborenen binnen 24uur na geboorte) en Humaan Papilloma Virus (meisjes 9-13 jaar die nog niet seksueel actief zijn). Veel kankers hebben een grote kans op genezing als ze vroeg worden ontdekt en adequaat worden behandeld. Laat regelmatig screenen op darmkanker (mannen en vrouwen ≥ 50 jaar), borstkanker (vrouwen ≥ 50 jaar) en baarmoederhalskanker (vrouwen (≥ 23 jaar).

Volgens de WHO kunnen ongeveer 40% van alle kankergevallen voorkomen worden door de belangrijkste risicofactoren te vermijden. Het risico op kanker kan op een aantal manieren worden verlaagd, waaronder:

| cds | Door: Redactie