• zondag 04 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

17 februari ook voor media zwarte dag

| de ware tijd | Door: Redactie

‘Mevrouw no kong film dya’

door Valerie Fris

PARAMARIBO — “Een aanval op de media is totaal af te keuren. Ik snap de logica ervan niet.” Earnie Eenig, directeur van de Stichting Radio-omroep Suriname (SRS), is geschokt over niet alleen de aanvallen op journalisten vrijdag tijdens de protesten, maar meer nog de aanslag op zijn mediabedrijf. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd bij het omroepgebouw brand gesticht. “Door kordaat optreden van de brandweer is de schade beperkt gebleven”, reageert hij.

Vrijdag werd de auto van Starnieuws-verslaggever René Gompers in de fik gestoken terwijl hij bezig was verslag te doen van het

volksprotest. Apparatuur van Key News-journalisten Amanda Palis en Horacio Stjeward werd vernield. De telefoon waarmee Stjeward aan het filmen was werd uit zijn hand geslagen en is daarna gestolen. Ook werd getracht de autoruiten van de de Ware Tijd-journalist stuk te slaan, maar door snel te handelen is dat voorkomen.

“Aanvallen op de media en journalisten, nota bene vanuit de samenleving, zijn gelijk aan het schenden van het eigen aangezicht”

Niet goed te praten

Gompers maakt doorgaans gebruik van de Starnieuws-bus, maar die was juist op die dag niet beschikbaar. Hij besloot met zijn privévoertuig naar het protest te gaan. Toen zijn auto in brand werd gestoken, had hij ook veel apparatuur, zoals camera, laptop en statief erin. Dat was de reden dat hij iets dichterbij, naast het parlement, was geparkeerd.

Gompers zelf moet de klap nog verwerken. Nita Ramcharan, hoofdredacteur van Starnieuws, zegt dat hij wordt opgevangen en dat er mogelijkheden worden bekeken om ervoor te zorgen dat hij weer vervoer heeft.

Ze onderstreept dat het geheel zich vrijdag heeft voltrokken niet goed is te praten. Voor haar is duidelijk dat mensen die vreedzaam zijn gaan betogen, niets met de vernielingen en plunderingen te maken hadden. “Er is misbruik gemaakt om in georganiseerd verband te plunderen, vernietigen en stelen. Dit heeft niets te maken met betogen en opkomen voor je mening. Het is jammer dat een vreedzaam protest zo wreed is verstoord door onruststokers.”

Ramcharan is van mening dat de rechtstaat weer stappen heeft teruggezet door de aanval op het huis van de democratie en de gerichte aanvallen op journalisten tijdens de uitoefening van hun werk. “De geleden schade door de plunderingen is ongekend, alleen bedoeld om chaos te creëren.”

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) veroordeelt de aanvallen op journalisten en de persvrijheid. Ze roept de samenleving op om op een verstandige wijze om te springen met de democratie.

Niet filmen

Vrijdag begon als alle andere protestdagen. Vismohanie Thomas, voorzitter van de SVJ, zegt dat ze wel veel mensen had verwacht, maar ze ging er vanuit dat het om een vreedzame betoging zou gaan. “Nadat de soundtrack arriveerde dacht ik dat de menigte zou worden toegesproken. Maar toen kregen we de schok van ons leven toen plotseling een grote massa van mensen de poorten van het  parlementsgebouw omver wierp en de mensen het gebouw in stormden”, zegt zij.

Thomas beschrijft de situatie als “zeer heftig”; de mensen waren erg verhit. “Er werd gegooid met stenen en bierflessen en zelfs de bloempotten bleven niet bespaard.” De meest angstige momenten waren toen de politie schoten loste en met traangas gooide.

De SVJ-voorzitter zegt dat ondanks dat ook de journalisten de volle laag traangas te verwerken kregen, zij doorgingen met filmen. D-TV- en Suriname Herald-journalist Jerrel Harderwijk werd wel onwel en viel op de grond. “Toen het zo heftig werd, kreeg ik te horen: ‘mevrouw, no kon film dya’. Ik besloot mijn telefoon weg te zetten om een confrontatie te voorkomen.”

Het moment dat Thomas merkte dat de auto van Gompers in brand werd gestoken, namen de emoties de overhand. “Ik begon te huilen, gewoon omdat ik mij niet kon voorstellen dat dit kon gebeuren.” De SVJ schrijft in een verklaring dat de journalisten in de eerste plaats in dienst staan van de samenleving om haar te voorzien van nieuws. “Aanvallen op de media en journalisten, nota bene vanuit de samenleving, zijn gelijk aan het schenden van het eigen aangezicht.”

Onderbuikgevoel

Terwijl de schrik er bij de journalisten nog in zat van wat er zich had afgespeeld vrijdag, kwam het nieuws zaterdag in de ochtend dat er is gepoogd om de SRS in brand te steken. Vanwege de taferelen die zich vrijdag door de dag heen hadden afgespeeld en de grimmigheid waarmee die gepaard gingen, had Eenig een onderbuikgevoel. “Ik ben een aantal keren naar kantoor gereden en zag onderweg de plunderingen en vernielingen. Ik vroeg het bewakingspersoneel extra alert te zijn.”

Als hij zaterdag rond half drie in de ochtend wordt gebeld, blijkt zijn onderbuikgevoel niet zomaar te zijn geweest. Het gebouw heeft schroei- en waterschade opgelopen, ruiten zijn aan diggelen geslagen, terwijl de deuren onherstelbaar zijn beschadigd. “Ook een ruit van onze reportagewagen moest het ontgelden. Gelet op de aanwezigheid van brandbare vloeistoffen die in de auto zijn gevonden, was het de bedoeling dat deze ook in de fik zou worden gestoken”, vermoedt Eenig.

Hoeveel de schade precies is, kan nog niet worden vastgesteld omdat de afdeling Forensische Opsporing van het Korps Politie Suriname ter plekke bezig was met het onderzoek. De camerabeelden waarop de brandstichters zijn te zien, zijn ook afgestaan aan de politie. De daders hebben zich onherkenbaar gemaakt door met textiel hun hoofd en gezicht te bedekken.

Echter, Eenig heeft er vertrouwen in dat de politie de verantwoordelijken hiervoor zal weten te vinden.  De uitzendingen worden normaal voortgezet, maar de bewaking is opgevoerd. Aan de overheid is extra beveiliging gevraagd.

| de ware tijd | Door: Redactie