• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

150 jaar Hindoestaanse immigratie met blijvende herinneringen

| starnieuws | Door: Redactie

De nagebootste Lalla Rookh, het eerste zeilschip waarmee de eerste contractanten uit India zijn gekomen, is gisteren getrokken door de straten van Paramaribo. (Foto's: René Gompers)

Onthullingen van nieuwe monumenten, planten van een Chandanboom, mala's voor Baba en Mai, een colonne van praalwagens, een Groot Ordeketen in de Ereorde van de Gele Ster voor president Droupadi Murmu van India, intentieverklaringen voor
medicijnen, agrarische hulp uit India én herschikking van ruim US$ 24 miljoen schuld bij India. Dit zijn enkele van de activiteiten die hebben plaatsgevonden bij de herdenking en viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie gisteren.
Al vanaf het begin van het jaar zijn er activiteiten ontplooid om de 'bigi yari' van de  immigratie uit India te gedenken. Volgens een lijvig programma gaat dit door tot oktober. Gisteren is er ook een druk programma afgewerkt; de presidenten waren al om 9 uur 's morgens al op de been.

In het presidentieel paleis is een speciale kaart om het bezoek van Murmu te gedenken aan haar gepresenteerd alsook  3 intentieverklaringen. De overeenkomsten moeten agrarische hulp en medicijnen uit India regelen. Bij de andere mogen de schulden pas in 2030 afgelost worden met een rente van 1 procent.

De presidenten Murmu en Santokhi omhangen 'Baba en Mai' met mala's. (Foto's: Ranu Abhelakh)

Na de ceremonie in het paleis is bij de Marinetrap de aankomst van de eerste Indiase immigranten in Suriname nagebootst. Uit de 'Lalla Rookh' is een aantal 'contractanten' uitgestapt en zich in een een 'immigrantendorp' op het Onafhankelijkheidsplein aangemeld. Aan bezoekers is tentoongesteld hoe het leven er aan toe ging in die dagen.

De staatshoofden planten een sandelhoutboom.

De presidenten en First Lady Mellisa Santokhi hebben behalve mala's omhangen bij het monument van Baba en Mai, ook een Chandanboom oftewel een sandelhoutboom, geplant. Er wordt met lof gesproken over de boom door de aanwezigen. Er wordt nu al uitgekeken naar de dag waarop de heerlijke geur zich in de omgeving zal verspreiden. Bij Mama Sranan en haar vijf kinderen, een monument die Suriname en de grootste bevolkingsgroepen voorstelt, hebben de presidenten kransen gelegd.In Fort Zeelandia zijn er nieuwe monumenten onthuld, ze staan net naast elkaar. Een voor de verzetsstrijders Raygaroo, Ramjanee en Mathoora die tegen de kolonisten zijn opgekomen. Het andere monument staat symbool voor de verankering van de immigranten uit India in Suriname; op een platform in de vorm van Suriname staat een 100 jarige scheepsanker. Daaromheen staat er een aantal zuilen dat steeds in lengte toeneemt;samen met andere bevolkingsgroepen gaat het land steeds hoger ontwikkelen. In het paleis heeft Santokhi aan Murmu een Groot Ordeketen in de Ereorde van de Gele Ster toegekend. “Als erkenning voor haar bijdrage aan inclusiviteit en het versterken van vrouwen, aangezien zij de eerste tribale en de tweede vrouwelijke president van de Republiek India is”.  In de latere middag is er een colonne van praalwagens tentoongesteld. Sommigen hebben voor het presidentieel paleis, vanwaaruit de president en zijn gezelschap de stoet volgden, een korte show gegeven. 'Mahatma Gandhi' heeft de mensen gegroet vanuit een praalwagen terwijl 'Hanuman' dat al 'vliegend' door de lucht deed. De Bikers en Zundappers hebben zich ook laten zien en vooral horen. Op het Plein is er tot laat een multiculturele manifestatie gehouden.

| starnieuws | Door: Redactie