• zondag 17 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname kiest voor Pfizer/BioNtech vaccin

Datum: 17 Jan 2021 | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid maakt bekend dat Suriname heeft gekozen voor het Pfizer/BioNtech-vaccin. (Foto's: René Gompers)

Suriname heeft gekozen voor het vaccin van de bedrijven Pfizer en BioNtech (kortweg Pfizer genoemd). Dit heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid op een regeringspersconferentie bekendgemaakt. De regio wordt in de eerste week van februari voorzien van de eerste vaccins. Deze zijn grotendeels bestemd voor de gezondheidswerkers.

"Ik kan u verklappen dat we onze registratiecommissie voor geneesmiddelen , deze week hebben gevraagd om te kijken naar de veiligheid en goedkeuring van het Pfizer-vaccin," zei Ramadhin tijdens de persontmoeting. "Ik kreeg net de mail binnen dat de registratiecommissie een positief advies geeft om een importvergunning te verlenen voor de import van Pfizer. Dat betekent dat deskundigen in Suriname ook content zijn met het gebruik van het Pfizer/BioNtech-vaccin voor de Surinamer."

Vrijdag worden op het ministerie van Volksgezondheid de resultaten gepresenteerd van wat de Surinamer denkt over Covid-19-vaccinaties. De Anton de Kom universiteit van Suriname heeft een enquête gehouden onder 2.500 personen. "Er zijn wat interessante resultaten uitgekomen," merkte de bewindsman op.

Op de Zoom bijeenkomst van Kenniskring dinsdag heeft Soeradj Harkisoen, internist-infectioloog bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, bij zijn presentatie kort stilgestaan bij de verschillende Covid-19- vaccins. Pfizer is 95 procent effectief. Er zijn twee doses per persoon nodig. Het kost US$ 20 per dosis. Pfizer is een vaccins die bij  -70 graden Celcius bewaard moet worden. "Als de koude keten gewaarborgd kan worden, vanaf de fabriek tot de persoon die je gaat vaccineren, hoeft er geen probleem te zijn," zei Harkisoen. Minister Ramadhin kondigde aan dat hij tot de eerste groep personen zal behoren die zal worden ingeënt met het vaccin.

René Gompers

Datum: 17 Jan 2021 | Born: Starnieuws | Door: Redactie