• vrijdag 29 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Surinaamse tourgidsen slaan alarm om massale ‘babyschildpaddenmoord’

| AD.nl | Door: Chris van Mersbergen

Tourgidsen in Suriname slaan alarm over stropers die de nesten van zeeschildpadden, een bedreigde diersoort, aan de kust massaal leegroven. De gidsen vrezen dat er zoveel schildpadeieren verdwijnen, dat ze over een paar jaar geen werk meer hebben.

Suriname is een van de belangrijkste broedlocaties voor een aantal soorten zeeschildpadden. Die vormen ook een toeristische attractie in de voormalige Nederlandse kolonie. Maar gidsen, verenigd in United Tour Guides of Suriname, zijn bang dat er als het zo doorgaat over een tijdje weinig schildpadden meer in Suriname zullen zijn. ,,Dit is het achtste seizoen dat ik meemaak, maar de stropers zijn nog

nooit zo actief geweest”, zegt Kiran, een van de gidsen, tegen de Surinaamse krant De Ware Tijd.

De eieren van zeeschildpadden gelden in Suriname als lekkernij. De schildpadden broeden van februari tot juli. Daarna kruipen de jongen uit hun ei en kiezen ze het ruime sop. 

Steeds brutaler

Volgens Kiran worden de stropers steeds brutaler. ,,Ze staan op een afstand te wachten wanneer wij met de toeristen kijken naar het leggen. Zodra we klaar zijn, slaan ze toe. Soms wachten ze niet eens tot het dier klaar is met leggen. Ze tillen het op en roven de eieren uit het nest.”

De Ware

Tijd meldt dat stropers vaak gewapend zijn. ‘Er zijn verhalen van bootsmannen die in de nachtelijke uren stropers, die vaak duizenden eieren hebben geraapt, met hun buit vanaf Braamspunt moeten vervoeren. Aan de bel trekken durven ze niet uit angst voor represailles’, schrijft de krant.

De dienst Natuurbeheer op Suriname zegt op de hoogte te zijn van de wanpraktijken, maar heeft nog geen jachtopzieners naar het kustgebied gestuurd. Natuurliefhebbers in het Zuid-Amerikaanse land zien daardoor met lede ogen aan hoe de ‘babyschildpaddenmoord’ gewoon door kan gaan.

Een groene zeeschildpad

 

Een groene zeeschildpad © EPA

| AD.nl | Door: Chris van Mersbergen